Vesthimmerland skal have ekstra psykolog

Af Ture Damtoft, Onsdag, 20/04/2022 07:00

Loft for psykologer svarer til 4,24 arbejdsuger

VESTHIMMERLAND: 19 uger, der sandsynligvis føles meget lange for både patient og pårørende. Det var den gennemsnitlige ventetid for psykologhjælp i Region Nordjylland i februar.

92 psykologer har et ydernummer hos regionen og havde dermed både ret og pligt til at behandle patienter henvist fra egen læge. Det tal vil regionen øge til 97, altså yderligere fem, hvoraf det ene ydernummer tildeles en psykolog i Vesthimmerland.

- Én psykolog hjælper på ventetiden, men det slukker ikke ildebranden, siger Per Bisgaard, regionsrådsmedlem og byrådsmedlem for Venstre i Vesthimmerlands Kommune.

Som forklaring på de lange ventetider peger han på to faktorer.

Der er for få psykologer til at søge stillingerne, og der skulle have været brugt flere penge på at uddanne flere.

- Vi kan ikke få psykologer i Region Nordjylland. For nogle år siden manglede vi læger, der er nu kun et eller to ydernumre i Vesthimmerland, som ikke er besat. Nu har vi udfordringen med psykologer, hvor der har været et stigende behov i en årrække. I bakspejlet havde det nok været bedre at bruge penge på at uddanne flere psykologer end at foretage millioner og atter millioner af tests for Corona, men det er nemt at være bagklog, siger Per Bisgaard.

Den konservative Vibeke Gamst er formand for psykiatri- og social-udvalget under Regionsrådet erkender udfordringen med den meget lange ventetid på psykologhjælp.

- Jeg kan ikke på stående fod sige, hvilken effekt fem psykologer flere vil have. Vi ansætter gerne specialuddannede psykologer indenfor psykiatrien, udtaler hun.

891,29 kr. i timen

Der er bare det ”aber dabei”, at de 19 ugers ventetid ikke er under psykiatrien, men hos private psykologer.

Og de må ikke tjene mere end 140.000 kr. om året på henvisninger fra det offentlige.

Ifølge Vibeke Gamst er årsagen, at ”Samarbejdsudvalget for psykologer” - som hun ikke sidder med i - frygter, at den enkelte psykolog ikke kan kapere flere patienter end hvad, der svarer til det beløb.

- Begrundelsen fra udvalget er, at en psykolog ikke kan overkomme mere end det. At man risikerer, at ikke fuldt uddannede psykologer foretager terapi, siger Vibeke Gamst, der henviser til samme udvalg for et svar på følgende spørgsmål:

140.000 kr. om året til en timepris ifølge overenskomsten af 1. april 2022 på 891,29 kroner svarer til 4,24 arbejdsuger af 37 timer. Det er endda baseret på taksten for anden og efterfølgende konsultationer - den første koster 1068,89 kr.

Hvorfor skulle en psykolog ikke kunne kapere mere end 4,24 arbejdsuger med patienter henvist fra egen læge?

Det var ikke muligt at få et svar på spørgsmålet fra Samarbejdsudvalget for psykologer inden påske.

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"