Vesthimmerland stor vinder i udligningsreform

Af Ture Damtoft, Onsdag, 06/05/2020 08:00

VESTHIMMERLAND: Allerede tirsdag formiddag begyndte de første rygter at gå.

Vesthimmerland stod til at blive en af de helt store modtagere af penge i forbindelse med udligningsreformen, som mandag aften, 4. maj, blev vedtaget i et forlig mellem Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet.

Tirsdag eftermiddag blev det bekræftet, at Vesthimmerlands Kommune får tilført i alt 89,4 mio. kr. i udligningsbidrag om året.

Det er forøgelse på 29,4 mio. kr. fra de nuværende ca. 60 mio. kr.

Hertil kommer et årligt fiansieringstilskud på 33,9 mio. kr. Sidstnævnte er ikke nye midler, men der skal ikke længere søges om dem hvert år.

Måske vigtigst for mange er en statsfinansieret skattelettelse for de 12 kommuner i Danmark, hvor kommuneskatten er højest.

- Vi kan sænke skatteprocenten til 26,3 pct. med fuld statslig finansiering. Det svarer til 39,2 millioner kroner og over 1000 kroner pr. borger i kommunen. Det er mange penge her, hvor vi har det laveste indtægtsgrundlag i hele landet, siger Per Bach Laursen.

Han fulgte spændt med på rådhuset, og der blev udvekslet et lille nik med direktør Ole Helk i økonomiforvaltningen, da finansminister Nicolai Wammen fremlagde udligningsreformen og tilføjede, at en del af forliget var en sænkelse af skatterne i de mest trængte kommuner.

- Det er en hel befrielse, at vi endelig får en udligningsreform. I Vesthimmerland har vi været underfinansieret siden kommunesammenlægningen i 2007. Derfor er det en festdag i sig selv, siger Per Bach Laursen.

Indfasning

Der er en fire-årig indfasningsperiode, men hurtig hovedregning hos forvaltningen peger på, at Vesthimmerlands Kommune allerede i 2021 har flere penge til rådighed.

- Selvom vi ikke får fuld skrald på reformen til næste år, så kender vi vores muligheder i årene fremover, og det betyder meget. Reformen giver en balance mellem kommunerne, som vi er bedst tjent med i Danmark, siger Per Bach Laursen.

På Christiansborg var viceborgmester og MF frem til juli, Theresa Berg Andersen (SF), med i forhandlingerne.

- Det er en festdag for Vesthimmerland. Nogle kommuner vil sige, de skal betale for os. Ja, det er fedt vi får penge, men vi får bare de samme muligheder, som de mere velstillede kommuner har haft hele tiden. Der er ikke udlignet så meget, som jeg kunne have tænkt mig, men det er et godt forlig, siger Theresa Berg Andersen.

Hos de lokale socialdemokrater er gruppeformand og viceformand for Økonomiudvalget Palle Jensen på linje med viceborgmesteren.

- Vi ser først mod bedre velfærd. Det bedste er, at man laver en reform, som giver stabilitet, og hvor man kan forudse det kommende års økonomiske vilkår.

Indtil nu har vi ofte først haft overblikket i juni. Nu kan vi sandsynligvis beregne råderummet i kommunens økonomi tidligere, siger Palle Jensen.

Kommentarer
Kim Arvedlund

Tre driftige mænd med et skidt menneske syn og umoralske handlinger - forklar venligst hvorfor,man bruger 1.7 million på spare konsulenter på 12 udvalgte handicappet borgere kun med det formål at spare på tidligere godkendte kommunale ydelser og derved at forringe vores dagligdag - er handicappet bare udskud i kommunen som man tillader sig at behandle efter behag?
I har ikke en gang mod eller n...….. til at svare eller indgå i en dialog - sikke en signalværdi at står at på mål for som folkevalg - og ikke mindst hvad værdier man giver videre til sin børn og børnebørn - det kan vel også kaldes negativ social arv eller hvad?
Skræmmende holdninger - fy for pokker.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"