Vesthimmerland:Foreslår op til seksvalgsteder nedlagt
Af Ture Damtoft, Onsdag, 20/11/2024 08:31
VESTHIMMERLAND: Til kommunalvalget i 2025 vil op til 4.285 stemmeberettigede skulle afgive deres stemme et nyt sted, når der muligvis kun vil være otte afstemningssteder i stedet for de nuværende 14 i Vesthimmerlands Kommune.
Vestrup, Vegger og Vester Hornum er tre af de seks stemmesteder, som foreslåes nedlagt, og beboerne her skal så i stedet til Aars, Aalestrup eller Hornum for at deltage i valghandlingen.
Årsagen til forslaget er en blanding af økonomi og praktiske hensyn.
Kommunen arbejder med tre scenarier, hvor der bliver set på muligheder for at reducere antallet af afstemningssteder fra 14 til enten 12, 10 eller de otte.
Ved at nedlægge seks valgsteder kan der ifølge kommunens beregninger spares i omegnen af 73.750 kroner, svarende til 17 kroner for hver af de 4.285 borgere, der skal køre længere for at stemme.
Næsten 1500 borgere vil få længere end 1,5 kilometer og 666 vil få 10 kilometer eller længere til nærmeste afstemningssted.
Besparelsen er på husleje, forplejning og diæter - aflønning af de valgtilforordnede, der hjælper ved valghandlingen og tæller stemmer op - til de op til 10 valgtilfordnede fra de politiske partier pr. stemmested som i Aars, og i alt 98 i hele kommunen.
Alene i Aars er der 10 politiske valgtilforordnede og 10 kommunalt ansatte i forbindelse med stemmeafgivningen, og antallet fordobles, når stemmer skal tælles op.
Frivillige som det er blevet sværere at finde.
- Vi er lidt bekymrede for, det kan gå ud over demokratiet at lukke valgsteder, og det er ikke pengene, det handler om men mere praktikken i at skaffe tilstrækkeligt med valgtilforordnede til stemmestederne. Vi skal have det til at fungere, men på selve dagen er det vanskeligt når man har et afbud.
Det er tvunget af omstændighederne, for den bemanding, der skal til, fylder rigtig meget, og det har svært at motivere medlemmerne i partierne til at være valgtilforordnede. Nu prøver vi det her af i byrådet, men det er ikke med vores gode vilje, siger borgmester Per Bach Laursen (V), der muligvis selv skal længere væk for at stemme, da afstemningsstedet i Overlade er et af de seks, der foreslåes nedlagt.
Digitalisering
I første omgang skal byrådets økonomiudvalg tage stilling til forslaget på et møde onsdag aften.
På samme møde skal der tages stilling til, om alle kommunens afstemningssteder skal gøres digitale med virkning fra kommunalvalget 18. november 2025, at vælgere får mulighed for at brevstemme på kommunens biblioteker som en forsøgsordning ved kommunalvalget næste år, samt at diætsatserne hæves.
Bliver digitaliseringen vedtaget drejer det sig kun om registrering af vælgerne ved valgbordet. Det vil sige, at valgkortet bliver scannet, så den valgtilforordnede ikke skal finde navnet i en liste. Selv stemmeafgivningen foregår stadig med et kryds på en stemmeseddel.
Økonomiudvalgets beslutning skal vedtages i byrådet.
Bliver det vedtaget at reducere antallet af afstemningssteder, skal det sendes i høring i Landdistriktsrådet, Handicaprådet og Ældrerådet inden endelig beslutning.
Ordet er dit