Mange ville høre om stort lokalt solcelle- og vindmølleprojekt

Af Torsten Hansen, Onsdag, 31/05/2023 09:00

BioCirc forsøgte at komme kritik i møde og besvarede spørgsmål

VESTHIMMERLAND: Interessen for at vide noget om de solcelleparker og vindmølleparker der er på vej i Vesthimmerland er stor.

Mellem 150 og 200 lyttede forleden til direktøren for BioCirc, Bertel Meigaard, da firmaet på et informationsmøde fortalte om det store projekt mellem Aars og Farsø.

Mange var skeptiske over for projektet. Den skepsis forsøgte direktøren at komme i møde.

Bertel Meigaard slog fast at BioCirc ikke kun laver projektet for at bygge og bagefter sælge det videre til en kapitalfond. Han forsikrede, at firmaet forbliver lokalt forankret, så der kan komme skattekroner til Vesthimmerland.

- Vi er også klar over, at vores projekt fylder meget. Årsagen er, at vi vil sikre, at det giver en effekt, forklarede han.

Ifølge BioCirc vil de anlæg som virksomheden har på tegnebrættet i hele Danmark samlet reducere det danske CO2 forbrug med syv procent.

Besvarede spørgsmål

Generelt var stemningen afdæmpet blandt tilhørerne. Ingen stod frem med positive tilkendegivelser overfor projektet. Men samtidig var det også kun relativt få, der var stærkt utilfredse. For mange af de utilfredse handlede det om udseendet, og om økonomi. Lugtgener, der allerede er kendte fra det eksisterende anlæg i Holme, blev nævnt.

Bertel Meigaard svarede på alle spørgsmå. Han var ærlig og bemærkede ind i mellem, at han ikke var enig i de synspunkter der blev bragt frem.

Nogle af tilhørerne var bekymret for en mulig forurening med PFAS. I flere solceller er der PFAS.

- Vi prøver at finde leverandører, der kan levere uden PFAS, lovede Bertel Maigaard.

Opkøb

Foreløbig er der kun tale om et projekt-ønske. Der er ikke lagt noget fast, derfor tilføjede Bertel Meigaard flere gange "hvis vi får lov til at bygge".

Det faktum, at der endnu ikke er givet tilladelser fik flere til at spørge, hvorfor firmaet allerede har købt op og låst sælgerne fast med tavshedsklausuler.

- Det er almindeligt at lave opkøb først. Vi kan jo ikke ansøge om at sætte solceller på jord vi ikke har råderet over, forklarede Bertel Meigaard.

Den almindelige stemning blandt deltagerne var, at det ikke bliver kønt med så store områder med solceller og vindmøller. Til det svarede Bertel Meigaard:

- Jeg tror ikke, at der er nogen der synes det er sjovt at få solceller uden for vinduerne. Men nogen vil få det, hvis vi skal have grøn energi.

Til et spørgsmål om, hvorvidt det er nødvendigt med så store anlæg reflekterede direktøren lidt bredere:

- Der er forespørgsler om mange anlæg i kommunen. Derfor skal man som kommune tænke sig godt om, hvis man vil det her, lød svaret.

Tre gange 40 mio. kr.

BioCircs folk forklarede om de faktiske forhold og teknikken i projektet. Samtidig kom de ind på den økonomi, der bliver afledt på grund af lovgivningen.

- Vores projekt betyder, at vi skal lave en grøn pulje på 40 mio. kr. Men den vil vi gerne gange med tre. Vi vil aftale med kommunen, hvordan de penge kan bruges, lovede Bertel Meigaard.

Samtidig lover BioCirc at der bliver 100 arbejdspladser lokalt. Dette antal er dog kun mulige hvis hele projektet gennemføres. Det betyder, at arbejdspladserne opstår i forbindelse med PtX-anlægget, pyrolyseanlægget, græsproteinanlægget og flere ting. Ifølge Bertel Meigaard bliver arbejdspladserne placeret fysisk på selve anlægget ved Holmevej. Det er samtidig BioCircs håb, at flere industrier vil knytte sig til området omkring anlægget, så der opstår en industriklynge.

Udsigterne til at 18 vindmøller og mere end 600 ha. solceller bliver til virkelighed er ikke lige for. BioCirc fremlagde en tidshorisont der viser, at kan byggeriet tidligst kan begynde om to til tre år. De mellemliggende år vil gå med planlægning og politiske beslutninger.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"