Skole – idræt – balance land / by – borgerservice – nærhed – busterminal – svømmehal

Onsdag, 28/10/2009 07:55

VÆLGERMØDE TIRSDAG I NIBE 
Tirsdagens vælgermøde i Nibe Idræts- & KulturCenter trak i alt 26 tilhørere og 10 byrådskandidater, og en del af debatemnet blev netop, om mødet har sin relevans med dette deltagerantal i Aalborg Kommunes næststørste bysamfund. Sammenholdt med, om man yderligere skal styrke demokratiet ved dannelse af en Nibe Borgerforening eller et Nibe Samråd, var der ingen afgørende argumenter for, hvorfra interessepersoner hertil skal findes.
Vælgermødet havde deltagelse af Socialdemokraterne (Karsten Andersen og Hans Henrik Henriksen), Socialistisk Folkeparti (Inge Ibsen Fomcenco og Felix Henriksen), Det Konservative Folkeparti (Peter Ross Jacobsen og Jesper Have), Venstre (Tina French Nielsen og Hans Thorup) samt Borgerlisten i Aalborg Kommune (Michael Madsen og Henrik Dalsgaard). Centerformand Bendt Hald var ordstyrer på mødet.
Fra panelets indledende runde:
Jesper Have: Er området med den tidligere Nibe Kommune gået i stå? – Nej det er den ikke, men det er sløjt med kommunale byggegrunde, og vi er skuffede over, at man har overvejet at lukke sejlrenden til Nibe. Den kommunale økonomi er svært gennemskuelig og »foregår i kasser«. Der er budgetoverskridelser og man tager penge op af kassen til at finansiere driften.
Peter Ross Jacobsen: Skolerne skal renoveres, såvel fysisk som indholdsmæssigt. Det ser værre ud end man tror, og forældrene bør stille større krav til skolernes daglige funktioner.
Tina French Nielsen: Der skal fremover skabes mere ligevægt i balancen, når der investeres penge i oplandsbyerne, frem for Aalborg. Der skal mange investeringer til i Aalborg by og det er OK, men fremover bør de større byer i kommunen have en klar plads mellem storbyen og landdistrikterne, som de hører under i dag.
Hans Thorup: Det nuværende Nibe Renseanlæg bliver nedlagt om nogle år, og der bør så her indrettes et idræts- og vandsportscenter. Ligeledes sammenhængende og belyste motionsstier, aktivitetsbaner samt selvstændige og forenings uafhængige multibaner.
Hans Henrik Henriksen: Vi må i den nuværende Aalborg Kommune vænne os til, ikke længere at være »Verdens navle« og at Nibe er hovedbyen. Specielt på Nibe Skole skal der ske en indsats: Renovering af et stort antal klasselokaler. Skolen løber tør for plads når elevtallet stiger yderligere. Landsbyen skal udfases, og en rapport peger på en levetid over en kort årrække såfremt der ikke renoveres. De små skoler skal bevares og evt. udbygges med mere faglige / målrettede profiler. Borgerservice kan udbygges i bogbusserne, og der bør dannes borgerforening eller samråd.
Felix Henriksen: Der bør nedsættes samråd, som også får en høringsret. Vi har ikke brug for flere prestige projekter, men derimod styrkelse af den personlige kontakt for børn og ældre – men pengene skal følge med opgaven – også når regeringen pålægger kommunerne øgede opgaver.
Inge Ibsen Fomcenco: Vi har brug for en faglig stærk folkeskole, og der bør i dansk og matematik være 2 lærere til klasserne de første 3 år. Den lokale bustransport bør styrkes, også i yderområderne, også i aften og weekends. Bedre og mere sikre cykelveje og en styrkelse af madudbringning og aktivitetet for de ældre.
Michael Madsen: Der skal flere penge til de bløde værdier, i stedet for investering i tunge anlægsarbejder som f.eks. Boulevarden i Aalborg. I stedet bør der fremover i højere grad satses på mennesker. Alle partier bør vise, at man står bag det nuværende budget i kommunen.
Herefter blev der åbnet for debat mellem publikum og de 10 politikere:
Verner Sørensen: Vi ærgrer os over, at der ikke er flere kommune-funktioner i Nibe. Det gælder især for de ældre, som ex. skal til Skalborg, hvor de ganske vist bliver betjent af dygtige og flinke medarbejdere, men det er besværligt for mange ældre. Borgerservice kan styrkes ved at styrke visse funktioner i kommunens bogbusser.
Hans Lasse Christiansen: Er skuffet over, hvor lidt der er sket i den nuværende byrådsperiode, og hvor for hører vi så lidt fra vore nuværende byrådsmedlemmer?
Tina French Nielsen: Vi har i det nuværende byråd medvirket til, at Nibe ikke er blevet glemt. Der er nye boliger på Solsidecentret. Der er bygget en ny børnehave, og der er analysearbejde i gang for at prioritere skolernes fremtid.
Hans Henrik Henriksen: Mange sager drøfter og afgøres i udvalgene, og det giver ikke meget synlighed i processen. Der er trods alt sket en del, bl.a. bedre vedligeholdelse af vejnettet, medborgerhus i Grønnegade, ny børnehave og Farstrup Skole er prioriteret op.
Viggo Christensen: Der arbejdes meget med mange områder, men hvad med de handicappede og f.eks. de hørehæmmede?
Tina French Nielsen: Der sker bestemt en udvikling, og det virker! I kommunen forpligter vi forvaltningerne til at gøre en indsats for de handicappede ved f.eks. at medvirke specielt ved investeringer i byggeri m.m.
Karsten Andersen: Det lyder som om Konservative mener kommunen er ved at gå fallit. Det er vist ikke tilfældet. I øvrigt kan jeg ikke afskrækkes af en evt. kommende skatteforhøjelse, hvis det bliver nødvendigt.
Tina French Nielsen: Kommunen er ikke ved at gå fallit, men der er taget penge fra de såkaldte »Elsam midler«, for at styrke investeringer og renoveringer, som staten betaler halvdelen af.
»Rikko« fra Kølby: Vi har kun hørt Jesper Have bemærke om en ansvarlig økonomi. I lover de små skoler skal bestå, men I lukker dem jo bare efter valget.
Peter Ross Jacobsen: Jeg er ikke nervøs for de små skoler, for der er et stort engagement.
Karsten Andersen: Det er i orden med fortsat drift af de små skoler, specielt i Bislev og Sebber. Men elevgrundlaget skal være i orden, dvs. forældrene vælger den lokale skole, og det faglige miljø skal være forsvarligt og i orden.
Tina French Nielsen: Der skal ikke lukkes skoler uden videre – jeg sammenligner også med ældreområdet, hvor vi har plejehjem helt ned til 12 beboere. Der ER altså plads til forskellighed inden for Aalborg Kommune.
Yvonne Klokkerholm Madsen: Jeg hører, at 6. Klasse skal ud af DUS-ordningerne. Vi har også brug for investeringer lokalt i de mindre byer. Hvad med en busterminal – mere sikkerhed og ordentlige forhold for ventende buspassagerer. Der ser bestemt ikke ordentligt ud på havnen og de grønne områder, og svømmehallen, hvad sker der her?
Hans Henrik Henriksen: Det er korrekt, at 6. Klasserne forsvinder fra DUS-ordningerne. Det er uheldigt, men det sker som en spare foranstaltning, set i forhold til hvor meget tilbuddet bliver brugt. Vi ved det kan være et problem – det »spiller ikke«, men hvad er alternativet? Også græsslåningen er beskåret, og det er i ren og skær besparelse.
Bendt Hald: Vi beder politikerne om DIALOG med hensyn til et kommende svømmecenter ved Nibe Idræts- & KulturCenter. Det nuværende svømmebad giver slet ingen adgang for handicappede, og det er på vej til at blive nedslidt. Det er svært med økonomien til større projekter, men Aalborg Øst er jo bevilget en svømmehal, så hvorfor kan vi ikke få dialogen og få sat nogle perspektiver på denne sag?
Hans Henrik Henriksen: Der er spændende perspektiver, men jeg tror ikke på realismen foreløbig – måske et projekt på længere sigt.
Jesper Have: Konservative har siden 1997 støttet en ny svømmehal i Nibe, og det gør vi fortsat. Det kunne evt. ske på folkeaktier.
Hans Thorup: Hvad med en anden udgave af Nibe Skole, evt. med tilknyttet svømmesal? Vi skal selv være aktive for at få noget til at ske.
Michael Madsen: Jeg opfordrer stærkt Nibe by til at danne et samråd. Der er kommunale kroner til driften, og det kan styrke det lokale demokrati.
Kandidaterne sluttede med næsten én stemme og anbefalede vælgerne at stemme  på lokale kandidater. Mange emner blev berørt, men ikke alle kom i dialog.
Der er onsdag i næste uge indkaldt til lokalt vælgermøde i Frejlev.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"