Verdenskunstneren Per Kirkeby

(1938-2018)

I begyndelsen af 60'erne kommer han ind på Den Eksperimenternde Kunstskole i København. Hans internationale gennembrud kom i slutningen af 70'erne. Siden da har han befæstet sin position som maler, grafiker og billedhugger i det internationale kunstliv.

Siden han i 1980 fik en udsmykningsopgave på Vesthimmerlands Gymnasium, har Per Kirkeby haft en tæt tilknytning til Aars. I 1985 tegner han en korsformet murstensskulptur til opstilling foran skolen, den første af mange. I de følgende seks år opføres der således en skulpturpark bag gymnasiet, bestående af fem murstensskulpturer med et astronomisk observatorium som det bærende element i helheden. I 1992 opstilles en fire meter høj bronzeskulptur foran gymnasiet. Året efter opføres et indgangsparti foran skolen.

I 1995 blev der indviet en 34 meter lang og 5 meter høj murstensskulptur på Kimbrertorvet i Aars.

I 2006 ved byens fire indfaldsveje – rundkørslerne – opførtes røde murstensskulpturer tegnet af Per Kirkeby. De er alle 6 meter høje. Udsmykningen er ikke ens. Der er tale om 4 varianter over et fælles tema.

Per Kirkeby er ligeledes ophavsmand bag tegningerne til Vesthimmerlands Musikhus ALFA, hvor man også finder et stort temperamaleri i foyeren.

Per Kirkeby afholdt i en lang årrække udstillinger på Himmerlands Kunstmuseum, som har til huse i Vesthimmerlands Museums bygninger på Søndergade i Aars. Kunstneren har tilmed slået stregerne til museets tilbygning, hvor en torshammer udgør formen.