Borgere slås mod solceller og vindmøller

Af Torsten Hansen, Onsdag, 02/09/2020 08:00

Ny habitatgrænse er uafhængig af solcelleprojekt

SØNDERUP: Ønsket om grøn energi kendetegner Vesthimmerland på samme måde som det øvrige samfund. Men i øjeblikket kæmpes hårdt imod to store projekter - et vindmølleprojekt ved Bjørnsholm og en solcellepark ved Mosbæk.

Begge steder forsøger lokale at få projekterne stoppet, fordi de mener, at områderne mister deres værdi som flotte naturområder.

- Vi vil gerne have projektet væk. Vi er trætte af det, siger Lars Skovhus, Høgholtvej 15.

Han og Lillian Skovhus har boet i 43 år med udsigt til Sønderup Ådal, og deres børn har fisket i åen. Men hvis der opstilles en cirka 80 ha stor solcellepark på den anden side af ådalen, så glæder de sig ikke til udsigten.

- Det er måske ikke så slemt lige nu, hvor der er blade på træerne. Men når de falder af, så vil vi kunne se et kæmpe område med solceller, fortsætter Lars Skovhus.

- Vi frygter også, at solen reflekteres i solcellerne, så vi for alvor vil blive påvirket af det, uddyber Lillian Skovhus.

Begge undrer sig over, at det overhovedet kan lade sig gøre at få lov til at lægge solcelleparken så tæt på Sønderup Å.

Å-området er beskyttet af flere fredninger og beskyttelsesområder. Det som falder i øjnene omkring projektet er, at habitatgrænsen ønskes flyttet, så der kan opstilles solceller helt tæt på Sønderup Å.

- Habitatgrænsen ændres ikke i forbindelse med projektet. Det er Miljøstyrelsen der for cirka to år siden ansøgte i EU om at få grænsen flyttet, så den passede bedre til forholdene. Der er endnu ikke kommet svar fra EU, forklarer natursagsbehandler Søren Nordahl Hansen, Vesthimmerlands Kommune.

- Projektansøgerne har ønsket at benytte den nye grænse, som der forventes at komme. Men det har vi fået at vide, at det kan ikke lade sig gøre. Vi skal bruge den eksisterende, uddyber Søren Nordahl Hansen.

I det berørte område er forskellen minimal.

Kommunegrænse

Lars og Lillian Skovhus bor i Rebild Kommune, men da Sønderup Å danner kommunegrænse bliver deres hverdag påvirket af en stor solcellepark, hvilket de er meget utilfredse med. Det samme er Poul Wulff, Åvej, der også får sit udsyn til Sønderup Å forstyrret. På Vesthimmerland-siden er utilfredsheden også stor. De fleste af naboerne kæmper imod solcelleparken.

- Vi er mange, der er meget utilfredse, understreger Lars Skovhus.

Ved Bjørnsholm er utilfredsheden også stor. Her står kampen mod opstilling af store vindmøller. Flere af beboerne føler, at hvis der give lov til opstillingen af vindmøllerne, så vil beboerne ikke have samme værdi for kommunen, som beboere ved Malle. Der blev et lignende projekt standset - af hensyn til beboerne.

Kommentarer
Solcelle parker...

I har ganske ret i at disse solcelle parker ikke pynter; men hvorfor bruger i ikke argumentation som virkelig kan sparke disse projekter til hjørne?
Nemlig vejret: Når solen skinner og varmer arealerne med solceller op vil det skabe et termisk højtryk som igen vil skabe et ustabil klima når de vandrende lavtryk kommer ind fra vest som kan skabe grundlag for tornadoer mage til dem der blev obseveret på Sjælland sidste år 2021. Indtil videre har de kun revet nogle buske og træer op, men der skal kun tilfældigheder til at sådan en snurrebasse kan ramle ind i et villakvater og så er skaderne af et helt anden omfang. Det er ikke generel modstand overfor solceller men de bruges bedst i sammenhæng med selve bygningerne.
Man kunne jo også prøve at lægge et kasseret solcellepanel ude i solen for at se hvor varmt det bliver og så forstille sig hele hektarer fyldt med solceller. Forening som jeres findes også i Suldrup prøv at kontakte dem.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"