Dyrlæger i Aars dybt frustrerede over EU regler

Af Ture Damtoft, Onsdag, 09/02/2022 08:15

AARS: Kæledyrsejere i Aars risikerer lige nu ikke at kunne få deres elskede dyr behandlet tilstrækkeligt.

Hunde og katte kan ikke få smertestillende medicin, og man skal have et kursus for at give sin kanin øjendråber.

Dyrlægerne er blevet underlagt nye EU-regler, der betyder, at den medicin, de har brugt i årevis, ikke længere må benyttes.

- Det er dybt frustrerende, at vi ikke kan behandle akut indenfor de nye regler. Hvis vi f.eks. får en hund ind, som har akut ondt i ryggen, skal vi søge Lægemiddelstyrelsen om tilladelse i hvert enkelt tilfælde, og det kan tage uger, siger Julie Hjorth Tvergaard fra AniCura Dyrlægerne med klinik i Aars, Hobro og Svenstrup.

Årsagen til miseren er, at den medicin, hun og kolleger i hele landet har brugt i årevis, er godkendt til brug på mennesker, men ikke på dyr.

- Vi har behandlet med den medicin med god effekt. Med de nye regler har vi svært ved at leve op til vores dyrlægeløfte og dyreværnsloven, der siger, at dyr ikke må have unødig lidelse, angst eller varige mén. Der er ingen dyrlæger, der kan holde ud at se dyr lide, så det bliver behandling med ikke godkendte præparater, indtil der kommer en afklaring, siger Julie Hjorth Tvergaard.

Hun oplever selv problemet på daglig basis med hunde og katte.

Det mest groteske eksempel har hun dog ikke haft endnu.

Det er for kaniner, som nu skal behandles som produktionsdyr, også hvis det er lille Sofie på 10 år, der har en kanin med øjeninfektion.

Hun skal både have et medicin-håndterings kursus for at kunne give øjendråberne, og en tilbageholdelsesseddel.

- Det en seddel, der siger, hvor lang tid, der skal gå, før kaninen må slagtes. Så vi skal sige til lille Sofie, at hun ikke må slagte sin kanin indenfor 30 dage, og for at give øjendråber skal hun på et otte timers kursus. Og så skal hun i øvrigt også lige være fyldt 18 år. Jeg har rigtig svært ved at se fornuften i de rigide regler, siger Julie Hjorth Tvergaard.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"