Hjertekæden er et stærkt led i Hornum

Af Ture Damtoft, Onsdag, 30/11/2022 08:00

HORNUM: Der har kun været to udrykninger, og den ene var falsk.

Men da det virkelig gjaldt, var Hjerte Kæde Hornum fremme i løbet af to minutter med den første hjertestarter.

Et hjertestop i hjemmet er lige der, hvor der er mindst chance for at overleve ifølge tal fra Hjerteforeningen.

Kun omkring hver 10. overlever et hjertestop i hjemmet - uden for hjemmet er det næsten hver 3.

Derfor er alle de frivillige medlemmer i Hornum potentielt forskellen mellem liv og død - og derfor skal de en gang om året have genopfrisket, hvordan man giver hjertemassage og bruger en hjertestarter.

- Reglen for Hjerte Kæde Hornum er, at vi skal mødes minimum to gange om året, og den ene gang skal være et genopfriskningskursus.

Det havde vi i sidste uge, siger korpsleder Karin Sandø.

Børn under 12 år

Hun var med til at stifte hjertekæden for snart tre år siden og har selv rykket ud to gange.

- Jeg har været ude, hvor en nabo var faldet om. Jeg greb bare den mobile hjertestarter, jeg har i huset, og styrtede ud i sutsko. Heldigvis var det ikke et hjertestop. Jeg rykkede også, da det var alvor. Den første var der på to minutter, og på fem minutter var der to hjertestartere og syv korpsmedlemmer. Vedkommende overlevede heldigvis, og familien var meget taknemmelige. Vi var der et stykke tid før ambulancen, det gav så lidt praktiske udfordringer, og de skal bare være i orden. Det er rigtig godt, at vi ved, hvordan man bruger hjertestarteren, hvordan vi giver hjertemassage og at vi kommunikerer klart og tydeligt. Men så skal vi ikke parkere biler, så de nærmest spærrer for ambulance eller akutbil. Sådan noget skal være på rygraden hos os allesammen, siger Karin Sandø. På kurset i sidste uge var det ikke kun genopfriskning.

Nu kan korpsets 18 medlemmer også blive kaldt ud til hjertestop hos børn under 12 år, og det kræver en anden og mere nænsom behandling ved hjertemassage.

Alvorlig stemning

Der skal helt enkelt bruges færre kræfter, og det underviste en paramediciner dem i.

- Den største forandring er, at vi nu kan blive kaldt ud til børn, så der var også små dukker med denne gang. Der blev pludselig en anden mere alvorlig stemning, når man sad med en lille dukke, der kunne være en baby. Hvor kroppen er så lille, at de to patches fra hjertestarteren skal sættes på bryst og ryg i stedet for ved siden af hinanden. og hvor man kun skal trykke let med en hånd for at give hjertemassage. Det er jo en sindssygt alvorlig situation, vi kan komme til at stå i, og det fortalte paramediciner Søren Nissum rigtig godt om. At vi kan komme ud til måske en nabo, der ligger ligbleg og som måske har skidt i bukserne. Altså situationer man slet ikke kan forestille sig, før man har stået i dem. Det kunne han fortælle om, også på en måde så vi ligefrem kunne grine lidt af det men samtidig være alvorlige omkring det, siger Karin Sandø.

Alarmen kan komme fra vagtcentralen når som helst. Om det så lykkes at redde patienten eller ej, så er der støtte til alle involverede bagefter.

Som et af de få hjertestarter korps i landet har korpset i Hornum en psykolog tilknyttet til at yde hjælp efter det, der uundgåeligt vil være en dramatisk situation at stå i.

- Vi skal mødes og snakke situationen igennem, hvis vi rykker ud. Det er vigtigt at være rustet til situationerne, men også at kunne tale dem igennem og få dem bearbejdet. Vi bliver helt sikkert kaldt ud igen. Det er kun et spørgsmål om tid. Derfor skal vi vide, hvad vi går ind til, at der kommer flere og hjælper, og at vi kan få talt om det bagefter, hvis det er lidt overvældende, siger Karin Sandø.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"