Mathias fra HEG Aars er Danmarks bedste Klejnsmedelærling

Af Ture Damtoft, Onsdag, 15/02/2023 08:30

AARS: Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser i Aars har fået en Danmarksmester.

Mathias Rosendahl Jørgensen vandt DM i Skills 2023 - det store årlige Danmarksmesterskab for erhvervsuddannelserne. Det skete lørdag 4. februar.

DM i Skills blev holdt i Fredericia hvor op mod 60.000 besøgte arrangementet, og hvor Mathias Risendahl Jørgensen repræsenterede Nordjylland, men først og fremmest HEG.

Han indtog sin drejebænk foran et stort publikum, og i konkurrence med fem andre klejnsmede skulle han på 20 timer fremstille en vekselvarmer.

- Vi fik at vide, det er den sværeste opgave, der har været til DM i Skills, siger Mathias Rosendal Jørgensen, og det falder helt i tråd med DM i Skills’ egen udmelding, at opgaven i klejnsmed-kategorien var sværere end de forrige år.

- Jeg brugte 19 af de 20 timer på at lave vekselvarmeren, og den sidste time på at slå svejsegnister af, og give den en gang med en stålbørste, så den stod flot pudset, siger Mathias Rosendahl Jørgensen.

- Vi hjalp hinanden. Hvis der var en, som lige skulle have hjælp til at løfte en plade eller få en klemmetang sat på, så gav man en hånd med. Det var fedt, at vi var sammen om det, siger han.

Pavestolte forældre

Lykønskningerne er væltet ind.

Det kan alt sammen virke overvældene, når man går fra at holde sig i baggrunden og fokusere på det faglige, til at være Danmarksmester. Men Mathias Rosendahl Jørgensen har fundet ro i sin nye virkelighed, og glæder sig over den store interesse og opbakning han har mødt, også fra forældrene i hjembyen Møldrup.

- Mine forældre er pavestolte. De sagde, de aldrig har tvivlet på mig. Der er så mange, som har sagt ”til lykke” og ”godt gået”, lyder det roligt og fattet fra vinderen.

- I regionsmesterskaberne kom jeg også på førstepladsen, men jeg er en lille smule overrasket over at vinde. Det betyder meget, at du har lysten og gå på modet til at lære, siger Mathias Rosendahl Jørgensen.

Det har ikke altid ligget i kortene, at Mathias Rosendahl Jørgensen skulle blive klejnsmed. Han begyndte med et ønske om industritekniker, men de mange timer foran computeren havde ikke hans interesse. Derefter var han i praktik som VVSer i en uge, inden han blev opfordret til at uddanne sig til smed.

- Det har været det helt rigtige. Det er fedt, at begynde med at få en tegning, lave produktet og så er ude hos kunden, og se dem blive glade for det, du har lavet, siger Mathias Rosendahl Jørgensen, der er på tredje hovedforløb og skal til svendeprøve til september.

Faglærer Rasmus Heileman, der har undervist Mathias på både 1. og 2. hovedforløb på HEG og også stolt over sin elev.

Brede muligheder

Fremtiden for Mathias Rosendahl Jøgensen ligger muligvis ikke i Danmark om to-tre år.

Han håber at kunne repræsentere Danmark ved EM eller VM i skills, det kræver dog nogle specialkurser.

- Vi har en meget bred uddannelse i Danmark, og i andre lande er det enten svejsning eller pladearbejde. Men det kunne være fedt at lære noget mere og at specialisere sig mere.

Når jeg er færdig med uddannelsen, vil jeg gerne fortsætte hos TA Stål i Klejtrup et år eller to. Jeg skal lige falde til ro i faget, men jeg vil gerne ud og rejse med mit fag.

Ud og lave vindmøller, eller noget andet off-shore. Eller blive montør et eller andet sted i verden.

Se hvordan det er at være smed i den store verden, bruge den brede uddannelse vi har i Danmark og så komme ud og opleve andre lande, og møde nye mennesker og kulturer, siger Mathias Rosendahl Jørgensen.

Han er tilbage på skolebænken i Aars, hvor han tirsdag, 28. februar bliver fejret af elever og personale og med besøg af borgmester Per Bach Laursen, Vesthimmerlands Kommune.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"