Overdækket byrum skal give nye muligheder i Aars

Af Thorkil Christensen, Onsdag, 26/04/2023 08:00

AARS: Selv om der ikke er enighed om, at den nye overdækning af Kimbrertorvet i Aars passer ind i bybilledet, så er der ingen tvivl om, at projektet kan medføre nye muligheder i byen. Overdækningen kan nemlig give plads til liv og aktivitet hele året, uanset vejret, i Aars midtby.

Og det var præcis formålet da tre lokale borgere, Finn Mathiassen fra projekt GIB, en forkortelse af “Gang i Byen”, Jørgen Kristensen, Aars Borgerforening og Jørgen Sørensen, Aars Handelsstandsforening for syv år siden tog initiativ til overdækningen af torvet som indvies fredag og lørdag.

En “herregaardslade”. Det er overbygningen blevet kaldt på grund af sin arkitektur og omfang, men ikke mindst på grund af taget og alt det træ som den imponerende konstruktion er udført af.

Tre arkitektfirmaer gav i sin tid hver deres bud på en overdækning af Kimbrertorvet. JaJa Architects ApS. i København bød ind med “herregaardsladen”, og selskabets direktør Jan Yoshiyuki Tanaka præsenterede forslaget på et offentligt møde på Kimbrerkroen i Aars, hvor også initiativgruppen deltog.

Det store hus kan rumme omkring 150 personer til forskellige arrangementer, og rammerne giver mulighed for både musikudfoldelse, servering og foredrag, idet overdækningen er lavet så fleksibel, at der hurtigt kan “fremtrylles” en scene og ekstra plads udenfor mod Tokesvej.

Der bliver køkkenfaciliteter og toiletter, og skal der holdes foredrag kan en storskærm med alt tænkeligt AV-udstyr rulles ned fra loftet og medvirke til at alle kan høre og se.

I forbindelse med opførelsen af den nye overdækning måtte pølsehuset på Kimbrertorvet lade livet. Derfor bliver der nu med en forpagtningsaftale åbnet for servering i “herregårdsladen”, men det bliver også muligt for foreninger til særlige arrangementer, at låne et sidelokale til salg af drikkevarer, som kan nydes under overdækningen.

Gennemsigtige vægge

Ideen med konstruktionen har været, at man skulle kunne kigge igennem bygningen, samtidig med at brugerne afskærmes for vejr og vind. Og hvordan klares det? “Gennemsigtige” vægge i en speciel konstruktion mod Tokesvej, Søndergade og Himmerlandsgade kan rulles op og ned alt efter hvordan vejret er. Derved kan man fastholde et kig til Per Kirkeby-muren på Kimbertorvet, og der er taget hensyn til, at forbipasserende også skal kunne se Peer Poulsens 12 meter høje gavlmaleri af bysbarnet Per Pallesen som “Tjener Boldt” i TV-serien Matador.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"