Økologisk guld til Halkær Kro's køkken

Søndag, 01/11/2009 22:47

Halkær Krokøkken er landets første og foreløbig eneste spisested med det økologiske spisemærke i guld. Det betyder at 90-100 % af alle råvarer i maden er økologiske. Samtidig kræves det at alle råvarer som udgangspunkt er økologiske hvis det overhovedet er muligt. Man må altså ikke vælge en konventionel vare bare fordi den er billigere, men kun fordi den ikke findes som økologisk. Samtidig er det tilladt at bruge ukontrollerede produkter fra egen have, blot økologiprocenten fortsat er mindst 90 %.  Jeg bruger bær, salat og krydderurter fra min egen have, og også aronia til aroniakompot.
Køkkenet kunne opnå guldmærket allerede i april, kort efter at loven var vedtaget, fordi vi allerede var tæt på 100% økologisk, så for os krævede det ikke anden indsats end at dele indkøbene op i regnskabet efter om det er økologisk eller ikke økologisk, forklarer Edith Agerboe, forpagter af køkkenet på Halkær Kro.
I 1992 blev den saneringsmodne Halkær Kro solgt som dødsbo til 8 familier fra omegnen omkring Halkær. De ville lave et økologisk spisested, musiksted med især folkemusik, og i det hele taget rum til lokalsamfundets aktiviteter. Her i 2009 må vi sige at det er lykkedes for alvor. Kroen har bred opbakning med en ejerkreds på over 100 anpartshavere. Musikforeningen leverer fremragende koncerter, kunstforeningen sørger for skiftende udstillinger - netop nu af Essi Tomobile. Indkøbsforeningen har deres månedlige udlevering af varer, og køkkenet har siden august 2008 været forpagtet til Edith Agerbo, som i sin tid også var med til at købe stedet. Hun driver nu Halkær Krokøkken som har opnået økologisk guld.
I det hele taget er Halkær Ådal og området deromkring lidt af et økologisk fyrtårn for Nordjylland, med to store importører – Halkær Vin og Blære Frugt, adskillige økologiske landbrug, også med specialiteter som and og hjort. Der er to økologiske B&B og så endelig Halkær kro. Økologiske ørreder må vi helt til Rebild efter, og økologisk gedekød fås i Skive som det nærmeste, men ellers er alt kød og en del grønsager fra lokalområdet. De fleste danske grønsager købes dog helt i Nørager hos Tanhøjgaard, og melet fås fra Aurion i Hjørring.
Halkær Krokøkken har taget mange nye initiativer – cafeen er åben hver dag i sommerperioden, og hver torsdag hele året er der åbent med økologisk buffet til en overkommelig pris. Samtidig er kroen blevet et populært sted at spise frokosten eller aftensmaden på firmaudflugten, eller busturen, ligesom mange familiefester finder vej til Halkær.
Der er dannet en forening omkring kroen, som leverer råvarer til køkkenet, og som man kan forvente vil lancere økologiske produkter fra Halkær Ådal indenfor de næste par år. Som første fælles aktivitet arrangerer foreningen »økologisk fra Halkær Ådal« et økologisk marked midt i november – en økologisk slagtefestival som vi kalder det – hvor det er muligt at møde kroens lokale leverandører, og købe eller bestille kød og kødprodukter af lam, gris, hjort, ged, kalv, og ænder, vin, ost, mel frugt og grønt med mere. Alt sammen produkter der kan købes til hverdag af Halkær Krokøkken. Der bliver også mulighed for at købe en lille frokost med et spændende udvalg af de lokale lækkerier.
Som noget helt nyt bliver der i juli næste år arrangeret en slags sommerhøjskole eller værkstedsuge i trekanten: Halkær Kro, Halkær Voldsted og Halkær Mølle. Det hedder Kreative Dage i Halkær Man tilmelder sig et værksted for ugen f.eks. Keramik, Filtning, Mosaikker, Male, Klatre-i-træer, Kanosejlads, Flet af genbrugsgummi, Pileflet, Rollespil. Desuden står Halkær Krokøkken for et kursus ”Mad fra gode råvarer”. Folk der ikke bor i nærheden kan slå telt op, benytte B&B mv.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"