13.000 tons jord fra Nordic Waste nu i Vesthimmerland - kommunen foretog ekstra undersøgelser

Af Ture Damtoft, Onsdag, 24/01/2024 08:00

VESTHIMMERLAND: Skandalen omkring jordskredet syd for Randers spreder sig nu til andre kommuner, idet den forurenede jord bliver kørt andre steder hen.

Nordic Waste indgav konkursbegæring fredag formiddag, og dermed ender regningen med at gå videre til alle, der betaler skat.

Mandag kom det frem, at jordskredet ifølge geologer fra De Nationale Geologiske Undersøgelser For Danmark og Grønland (GEUS) begyndte så tidligt som i 2021, og tirsdag kom der lidt flere detaljer om, hvad jorden er forurenet med - olie og benzinspild, tjærestoffer og døde mink.

En del af den forurenede jord går også videre.

25.000 tons er kørt til Silkeborg Kommune for at indgå i et støjværn, og i sidste uge blev det bekæftet, at der også bliver kørt mange tons jord til Vesthimmerland på jordhotellet ved Bjergegaardsvej i Aalestrup.

Indtil videre omkring 13.000 tons, ifølge direktøren for ejeren af jordhotellet, entreprenørfirmaet Gunnar Nielsen A/S med hovedkontor i Aars.

- Vi modtager det, vi må i forhold til miljøgodkendelse for jordhotellet, siger direktør Claus Lønstrup og tilføjer, at jorden vil blive behandlet efter behov.

Det har ikke været muligt at få svar på, hvor mange tons jord der skal køres til Vesthimmerland, men ifølge både Gunnar Nielsen A/S og Vesthimmerlands Kommune har beboerne omkring jordhotellet ikke grund til bekymring.

- Noget af det jord, vi modtager, renser vi og kører ud igen, helt som et jordhotel fungerer. Nogle ting kan ikke renses, og det er noget, der skal nyttiggøres, som vi skal bruge til at etablere industriplads på grunden til opbevaring af jordpartier, containere eller lejes ud til andet formål. Vi har et tæt samarbejde med kommunen, som har tilsynet så vi er ikke nervøse for, at der skal sprede sig noget til grundvandet. Det er for os et parti jord som fra så mange andre steder. Vi kontaktede kommunen, da vi fik henvendelsen fra Randers, netop for at have en åben og ærlig dialog så der er rene linjer, siger Claus Lønstrup.

Ingen bekymring
Henvendelsen kom allerede torsdag, 4. januer, og Vesthimmerlands Kommune har også sikret sig yderligere, end det måske ellers ville være tilfældet.

- Det er klart, at når man ser en situation som den i Randers, tænker man, at vi hellere lige må sikre os. Vi har haft Geologisk Institut til at tjekke i Aalestrup, og vi fik svar i fredags, at jorden kan indbygges forsvarligt i Aalestrup uden risiko for skred. De geologiske forhold udelukker et jordskred, som der desværre skete i Randers. Der tages nye jordprøver af al jord, som køres til Aalestrup, og jorden udgør ikke en risiko for hverken grundvand eller menneskers sundhed, og alle grænseværdier i jordhotellets miljøgodkendelse overholdes. Kommuner og områder i nød som Randers har også brug for hjælp i en krisesituation, og der er det naturligt at undersøge muligheden for at køre jorden andre steder hen. Den mulighed var der på Entreprenørfirmaet Gunnar Nielsens jordhotel i Aalestrup. Vesthimmerlands Kommune er ikke direkte involveret i den aftale, men vi er naturligvis tilsynsmyndighed, og med både vores regelmæssige og med de ekstra tilsyn med jordhotellet i forbindelse med den aktuelle situation, ser jeg ikke nogen grund til bekymring, siger byrådsmedlem Allan Ritter (K), som er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Vesthimmerlands Kommune.

Der vil komme mere end de 13.000 tons jord til Vesthimmerland, og trods den store mængde er det kun en meget lille del af de 6.000.000 tons forurenet jord i Randers.

 

 

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"