Aars Fjernvarme klar til den helt store omstilling - Varmepumper skal afløse del af affaldsanlæg fra 1986

Af Thorkil Christensen, Onsdag, 31/01/2024 07:00

AARS: Aars Fjernvarme forsøger at være et skridt foran udviklingen. Det sker med installeringen af en kæmpevarmepumpe og opførelse af en 26 meter høj akkumuleringstank, som på sigt skal afløse den ældste af værkets affaldsforbrændingsovne fra 1986.

Der var rejsegilde på byggeriet forleden. Et tredobbelt rejsegilde på varmepumpebygningen, pumpebygningen og akkumuleringstanken.

- Det er lidt usædvanligt at holde rejsegilde for tre bygninger på samme tid. Det er også usædvanligt, at det denne gang ikke er bygningerne som udgør den største økonomiske investering i de tre projekter, men derimod pumper, maskiner og selve varmepumpen, sagde formanden for Aars Fjernvarmes bestyrelse, arkitekt Svend F. Andersen, da han bød håndværkere, rådgivere og personale velkommen til rejsegildet.

Svend F. Andersen oplyste, at der er tale om Aars Fjernvarmes største samlede investering siden Ovn 2-anlægget i 1995 til 125 mio. kr.

Opførelsen af forbrændingsanlægget ved Dybvad Møllevej begyndte i 1986 med en ovn. Dengang var der to hovedformål, nemlig at skaffe varme og bortskaffe affald, og der blev produceret mere varme end byen kunne aftage. Derfor blev der opstillet køletårne, som alene varmede "for fuglene". Senere kom der krav om bedre udnyttelse af varmen, og der blev plads til at fusionere med varmeselskaberne i Hornum, Suldrup og Haverslev samtidig med at Aars by voksede.

- I dag er situationen en anden. Manglende affald på grund af sortering og et ønske fra myndighederne om at fjernvarmen skal elektrificeres. Det må vi følge uanset at det i øjeblikket giver en usikkerhed om priserne i de kommende år på grund af de meget svingende el-priser, sagde Svend F. Andersen.

Ni mio. liter vand
Aars Fjernvarmes direktør Jan Clement oplyste, at den nyopførte akkumuleringstank kan rumme 9000 kubikmeter eller ni millioner liter varmt vand.

- Det er meget vand. Og er tanken så ikke alt for stor, når vi i 15 år har kunne klare os med den lille tank på 800 kubikmeter, spurgte Jan Clement og gav selv svaret:

- En dag som i dag sender vi næsten 9000 kubikmeter rundt i vores fjernvarmerør. Tanken tømmes i løbet af 24 timer, hvis vi pludselig stopper alle vores anlæg. Er den nye tank så ikke alt for lille? Jo, men den er så stor som vi kunne komme til at lave den. Højden på 26 meter er der givet dispensation for, og man kan ikke lave en tank uendelig bred, hvis der skal være styr på det varme og kolde vand. Vi er gået til grænsen og lavede tanken med en diameter på 21 meter, sagde Jan Clement.

Værket ønsker også at producere varme i den vestlige del af Aars, så der bliver brug for en tank her senere.

Fire dyser i tanken ved Dybvad Mølleve sikrer at der kan tages vand ind og ud ved forskellige temperaturer. Pumpebygningen er opført lige ved akkumuleringstanken så værket kan sammensætte den rigtige temperatur inden det sendes ud til forbrugerne. I praksis kommer værket til at køre med temperaturer fra 75 grader og op til 100 grader om vinteren. I øjeblikket køres altid med høje temperaturer og dermed tabes en del energi i rørene.

Den store varmepumpe skal afløse værkets gamle affaldsovn, som kører ca. 4000 timer om året, og skulle opdateres for at kunne overholde kravene i værkets nye miljøgodkendelse.

Mindre affald
Desuden er der ikke så meget affald til forbrænding længere, og det er svært at planlægge, at der skal være ekstra affald til rådighed om vinteren. Aars Fjernvarme er i CO2-kvotesekoren og køber for seks til otte millioner kroner kvoter om året. Disse penge vil kunne spares fremover, sagde Jan Clement.

Varmepumperne skal tage varme ud af luften. Det er nemmere om sommeren end om vinteren. Varmepumpen kører på strøm. Anlægget skal derfor bruge en del strøm, og om vinteren er det muligt for varmeværket selv at producere strøm på affaldsanlægget. Om sommeren håber man, at der bliver timer nok med billig strøm.

Varmepumperne er designet til at lave 85 grader varmt vand, og vil derfor også kunne fungere i ledningsnettet om vinteren, specielt når der blandes med det varmere vand fra affaldsenergien, sluttede Jan Clement.

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"