Aars har fået ny LGBT+ forening. Mødes i trygge rammer på biblioteket

Af Ture Damtoft, Tirsdag, 13/12/2022 09:13

AARS: Sam Glashoff og Noa Mosbæk tog til Aalborg for at mødes med andre i LGBT+ miljøet.

I aften tirsdag 13. december mødes de for kun anden gang i Aars med andre, der identificerer sig under LGBT+ regnbue-paraplyen.

Den forkortelse som nogen trækker lidt på smilebåndet af, som står for Lesbian-Gay-Bisexual-Transgender+ og som for nogen i miljøet er det eneste sted, hvor de helt kan slappe af.

- Nogen ser det som om, der er noget galt i hovedet på mig. Jeg har haft familie, som ikke helt kan forstå det, men som accepterer mig. Men det er meget hadefuldt på nettet, hvor vi får kommentarer om, at vi forsøger at ændre den måde, vores verden er bygget op på, og kommentarer som er meget værre, fortæller 25-årige Noa Mosbæk, der identificerer sig som non-binær og foretrækker de/dem som pronomener.

De er mødtes med Sam Glashoff på biblioteket i Aars, fordi de to har startet en ny LGBT+ forening, som mødes hver anden uge.

- Vi talte lidt for sjov om at starte en forening i Aars. Jeg lavede et opslag på Aars og Omegn om det, og der kom så meget positiv feedback. Der var over 20 kommentarer og 100 likes på det, så vi startede foreningen og fik lov at låne lokaler på biblioteket, fortæller 24-årige Sam Glashoff, der også er non-binær og foretrækker at blive kaldt de eller han og valgte navnet Sam, fordi det er kønsneutralt.

De mange kommentarer og likes betød ikke et stort fremmøde til det første møde for to uger siden.

Seks kom til mødet, men både Sam og Noa tror på, der nok skal komme flere.

Folk skal lige vide, foreningen er der, hvornår de mødes, sætte tid af til det og stole på, at det er et sikkert sted at mødes.

Fordi fordommene om LGBT+ personer stadig lever i bedste velgående visse steder.

- Der er nogen, som ser homoer og ser alle LGBT+ personer som fjendebilledet. Man bliver nemt en skydeskive. Derfor har vi heller ikke medlemslister - i hvert fald ikke endnu. Der er stadig homofobi og lidt et tabu omkring det, og vores møder skal være et sted, hvor man kan komme og føle sig tryg. Nogen er bare ikke klar til at stå frem og fortælle deres forældre og familie det, siger Sam Glashoff.

Både de og Noa har følt sig lidt forkerte i mange år, men det er først det sidste år eller to, de helt har forstået dem selv og deres kønsidentitet.

- Vi manglede nok begge to viden, og der var ikke rigtig nogen, man kunne snakke med om det. Jeg har døjet med mit psykiske helbred, og kønsidentiteten har været en stor del af det, fordi jeg ikke rigtig forstod mig selv, og derfor kunne andre heller ikke forstå mig, fortæller Noa Mosbæk.

Men hvad vil det så sige at være non-binær? I ord så også Hr. og Fru Jensen forstår det.

- Man passer ikke ind i den binære mand-kvinde opdeling, og ønsker ikke at stræbe efter det eller være det. Jeg er biologisk en kvinde, og jeg vil ikke være det modsatte - altså en mand - men bare være noget og være mig selv, siger Sam Glashoff.

De er forperson for foreningen, og Noa Mosbæk næst-forperson.

Ja, man skal vænne sig til det og til at sige de og dem.

Og at ændre vane-tænkning og skabe mere forståelse og åbenhed omkring LGBT+ personer er en del af formålet med foreningen.

- Lige nu har vi fokus på gruppemøder og fælles støtte for LGBT+ personer og på at bygge foreningen op. Vi håber at lave noget for pårørende, hvor forældre f.eks. kan stille spørgsmål og bedre forstå deres børn. At lave foredrag med fagpersoner og medlemmer og måske helt åbne møder, hvor folk kan komme og lære mere om LGBT+ og få svar på nogle af de spørgsmål, de har, siger Sam Glashoff.

- Vi vil derhen, hvor det ikke er angstprovokerende at have et lille pride-flag i sit vindue. Hvor folk ikke længere tænker, "der bor sådan en". Hvor der er plads til alle, både mænd, kvinder og os lidt midt imellem, siger Noa Mosbæk.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"