Aggersborg som Verdensarv - afgørelsen kommer om få timer

Af Ture Damtoft, Søndag, 17/09/2023 12:45

VESTHIMMERLAND: Om få timer bliver Aggersborgs og de andre vikingeborges skæbne som UNESCO verdensarv eller ej afgjort. 

Beslutningen om de skal tilføjes til UNESCOs liste skulle i første omgang være truffet mandag, men det er blevet fremrykket, så der kommer svar omkring kl. 15:30 i dag søndag 17. september.

- Ja, jeg har hjertet helt oppe i halsen, og sommerfuglene er gigantiske som i urtiden, siger en meget håbefuld museumsdirektør Broder Berg om de næste tre timers tid, når der fældes dom til UNESCO konventionen. 

Arbejdsgruppen samles for at følge afgørelsen og forhåbentlig kunne fejre sammen, men uanset udfaldet er Broder Berg fortrøstningsfuld på vegne af de fem ringborge fra vikingetiden.

- Det er perspektiverne i det. Hvis det lykkes at blive udnævnt til verdensarv, kan vi jo komme videre i mange processer med forskning og formidling. Turismeudviklingen og vidensudviklingen og herunder forskning i samarbejde med de andre ringborge og universiteter. Men uanset er ringborgene af stor betydning, og det store arbejde med ansøgningsprocessen er på ingen måde spildt, siger Broder Berg.

 

Man kan følge processen live på UNECOs hjemmeside på:

https://whc.unesco.org/en/sessions/45com/?fbclid=IwAR3CKT7uQmPlbTnJeFrMM...

I Danmark er Roskilde Domkirke, Kronborg Slot, Stevns Klint, Vadehavet, Christiansfeld, Jelling Monumenterne og Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland alle UNESCO Verdensarv.

I Grønland er Kujataa nordbo- og inuitlandbrug ved randen af indlandsisen, jagtområdet Aasivissuit-Nipisat og Ilulissat Isfjord UNESCO Verdensarv.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"