Bliver det endnu ringere at bo i Vesthimmerlands kommune, og en smule mere usikkert?

Mandag, 25/01/2010 15:06

Ledelsen ved Nordjyllands politi har nu meldt ud, at de vil have nedlagt Løgstør politi, og flytte det til Hobro. Det har jeg som beboer i kommunen, som skatteborger her, og som ansat ved politiet det meget dårligt med, da jeg af praktisk erfaring ved, at politi-dækningen i vores område fremefter vil blive meget ringe.
Vi har kunnet se - efter politireformen blev gennemført - at vi må kører længere og længere, og vi bruger mere og mere tid på landevejen. Når vi f.eks. fra Løgstør kører til et indbrud i Ålestrup, bruger vi ca. 1½ time på kørsel frem og tilbage, dvs. vi spilder 3 mandtimer bare på landevejen – næsten en halv arbejdsdag. Hvordan skal det så komme til at gå, hvis/når vi skal køre fra Hobro til en opgave i Løgstør, eller Fjerritslev.
Før politireformen forlød det, at den var det eneste saliggørende, og når den var gennemført, kunne man klare det hele, og det skulle blive åh så godt. På trods af at vi i patruljevognene kunne mærke, at det var et stort tilbageskridt for effektiviteten, blev lederne i Dansk Politi ved med at have hænderne højt hævet, og vi kunne bare vente, når det hele var kørt ind, ville det komme til at gå rigtigt godt.
Vores tidligere justitsminister, Lene Espersen, blev på møder og i pressen ved med at påstå, at det ville komme til at gå rigtigt godt, vi skulle bare vente 1 år eller 2. Nu er der gået 3 år, og det går stadigvæk ikke godt. Tværtimod. Til sidst fik man helt ondt af Lene Espersen, når hun blev ved med at påstå, at det ville blive godt. Heldigvis kunne hun i tide hoppe over på en anden taburet, så hun til sidst kunne slippe for alle de trælse spørgsmål om, hvornår det ville blive godt.
En gang imellem kunne man få den tanke, om det var de rigtige informationer hun fik, af, nå ja, den forhenværende Rigspolitichef.
Nu forsøger man så igen at lave et ”rigtigt godt tiltag”, ved at lægge to stationer sammen, hvilket åbenbart skal være i Hobro. Det samme kommer måske til at gælde nordenfjords, hvor der har været snak om at lægge Frederikshavn og Hjørring politi sammen.
Men hvor er al logikken henne i dette.
Før vi fik politireformen, havde vi stort set det mandskab der skulle til at passe vagterne, vi havde lokale ekspeditioner, hvor borgerne kunne komme ind og få personlig betjening, vi havde landbetjente, der vidste hvad der rørte sig i lokalsamfundet osv. osv.
Ved reformen forlød det jo, at der ville blive mandskab til det hele, og dækningen ville blive bedre end den var før. Men man drænede alle de små stationer og trak meget mandskab ind til Ålborg, uden at vi har fået nær det samme hjælp eller manpower tilbage. Så tilliden til, at det nu skal blive bedre, ligger på et meget lille sted.
Før reformen gik vi og spøgte med, at det var bedre at lægge Ålborg ind under Løgstør, idet vi bedre kunne få tingene til at fungere her, var mere realistiske og tættere på problemerne, end man var inde i det store hus. Nu blev det desværre omvendt, og det er der ikke kommet andet end en masse problemer ud af de sidste år.
Men har man jo selv kunnet følge i pressen.
Hver gang man samler nogle små arbejdspladser til en stor, går det ud over arbejdskultur, effektiviteten samt respekten og hjælpen overfor kolleger, som man kender godt, og gerne giver en hjælpende hånd, hvilket ikke altid er tilfældet på en stor arbejdsplads, hvor man ikke har det samme nære forhold til kollegerne. På de mindre stationer kender man også sine ”kunder”, hvilket er en stor hjælp i dagligdagen, og ved løsningen af problemer, kl. 3 om natten.
Førhen havde vi vores egen vagthavende, som passede telefonen på de små stationer. Telefonen blev altid taget, og folk fik altid et svar. Men på papiret, figurerede vagthavende kun som det. De 17 andre opgaver som han sørgede for, fremgik ikke på papiret, hvorfor han blev bortrationaliseret, for at det hele kunne styres fra den store kommandocentral, hvorfra det er umuligt at overskue alting, og hvor man, af gode grunde, ikke har noget lokalkendskab.
Forlydende går nu på, at man vil til at bygge en helt ny politistation i Hobro. Et byggeri, der formentlig kommer til at koste mange millioner. Alt andet lige må det være billigere at bibeholde en eksisterende station, af ældre dato, hvor der gennem årene er ofret mange penge på at vedligeholde og modernisere den, så den er anvendelig for politiet, og som ligger centralt i  køredistriktet.
De nuværende bygningerne ejes af Slots- og ejendomsstyrelsen, som udlejer dem til politiet. Hvis politiet flytter står de med nogle bygninger, der ikke kan udlejes. Men det er selvfølgelig en anden kasse indenfor staten, der så skal dække det.
Nordjyllands politi profilerer sig ved at være en "grøn" virksomhed, hvor man husker at slukke lyset osv. En udmærket ting. Men hvor er logikken henne, hvis man vil til at tvinge 30 medarbejdere til at køre den lange vej til Hobro. For en time efter at køre tilbage igen i en patruljevogn.  
Med en evt. ny station går jeg ud fra, at der skal møde mindst 2 kørehold på vagt. Dækkende et patrulje-område fra Øster Hurup ved Kattegat, til Thorup Strand ved Jammerbugt. Men i stedet for at køre ud fra et sted, får man altså mere respons og bedre dækning ud af det, ved at køre ud fra to forskellige steder.
Ledelsen i Ålborg vil formentlig, igen, forsøge at forklare befolkningen, at politidækningen bliver bedre, og respons-tiderne meget lavere, ved at samle det hele på en station, langt væk.
Men det siger sig selv, at når man skal køre meget længere, så kan det ikke samtidigt blive bedre.
Man vil måske også forsøge at forklare befolkningen, at der nu bliver tale om ”flydende” patruljer, som kører ude i området hele tiden. Ja, det lovede man også før reformen. Men vores praktiske erfaring har vist, at det ikke lader sig gøre. Netop fordi der er meget rapportskrivning, når vi har været ude i en opgave, kører vi som oftest direkte tilbage til stationen for at skrive rapporten færdig, så vi er klar til næste opgave. Hvilket vil betyde, at Hobro får meget ekstra patrulje, Vestlige del af Himmerland og Fjerritslev området, næsten ingen.
For et par dage siden hørte jeg i pressen, at en tillidsmand i det sydjyske var blevet revset af sin foresatte, efter han var gået i pressen og fortalt om de faktiske forhold, i deres landsdel. Det forstår jeg ikke. Er det ikke rimeligt, at skatteborgere og lokalpolitikere får informationer, der er så tæt på de faktiske forhold som muligt, i stedet for at fortælle om nogle planer, der ikke lader sig gøre i virkeligheden. Som nævnt, er der ikke kommet meget godt ud af politireformen. Hvorfor skulle det så blive godt nu.
 Når ledelsen underretter borgerne, er beslutningen ofte taget, og det er for sent at ændre noget. Eksempelvis måtte borgmestrene i de berørte område erfare om nærværende planer via pressen, og ikke gennem de råd der er etableret til at drøfte disse ting.
Så kære medborger og politiker i Vesthimmerland og Fjerritslev, hvis I vil være med til at bevare det lokale politi i Løgstør, samt vore landbetjente, (de der er tilbage), så er det nu, indenfor de næste par uger, der skal protesteres mod lukningen af lokalstationen i Løgstør. Det er kun dem over gadeniveau der selv tror på, at det bliver bedre, ved at lægge det hele sammen.
 
Bjarne Bak, Løgstør.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"