Caminoen førte IT-mand fra Hornbæk til Vestrup
Af Torsten Hansen, Onsdag, 24/05/2023 09:00
Prisvindende rejsedokumentar om 800 km ad Caminoen vises i Bio Aalestrup
VESTRUP: Mange har gået Caminoen i Frankrig og Spanien, men for Jørn Weirsøe, Vestrup, blev det ikke blot en særlig oplevelse. Det blev til en prisvindende film om turen, og førte samtidig til en total ændring af hans liv.
Filmen vises mandag, 29. maj i Bio Aalestrup, hvor både Jørn Weirsøe og Tomislav Krnic´, der har lavet filmen, indleder med at fortælle om filmen, og bagefter svarer på spørgsmål. Der er tale om en Danmarkspremiere.
Filmen, der er en rejsedokumentar, hedder “People Are the Way” og beskriver en rejse på 800 kilometer. Tomislav Krnic´ begynder turen alene. Det samme gør Jørn Weirsøe, men undervejs ender de i selskab med 10 andre. Filmen beskriver deres tur, tanker og oplevelser.
Tomislav Krnic´, der er fra Kroatien, viste i 2022 filmen på den kroatiske rejsefestival i Sˇibenik. Her vandt den prisen for den bedste rejsedokumentar.
Filmen præsenterer Tomislav Krnic´s og hans elleve ledsageres oplevelser og indtryk på pilgrimsrejsen til Camino de Santiago. Sammen med Krnic´, der fortæller i filmen, møder vi Akutsu Hirokazu fra Japan, tyskerne Laura Lib og Chris Klett, danske Jørn Weirsøe, schweiziske Victoria Franzon, Paula Fontgivella og Domingo Ortega Plan fra Spanien, hollandske Tanita van Kattenbroek, brasilianske Francisco Motta Kohlmann, Lydia Mulcahy fra Irland og Lucie Tratnip fra Frankrig.
Hver af dem, af deres egne grunde, med deres livs glæder og sorger, fra en eller anden indre drift, og med forskellige mål, begav de sig ud på en rejse på 800 kilometer. Alle gennemførte rejsen på godt 30 dage. Helt fremmede af forskellige nationaliteter, aldre, religioner, interesser og længsler påbegyndte de Sankt Jakobs pilgrimsrejse over tre bjerge under vinterforhold, og ankom til deres destination - meget symbolsk - i foråret.
- I 2018 sagde jeg mit job op. Jeg var på vej i nyt job inden for IT, men ville først gå Caminoen. På turen mødte jeg Tomislav ved en tilfældighed. Vi slog os sammen, og efterhånden blev vi mange i en gruppe. Turen gav mig mange nye tanker, siger Jørn Weirsøe, der er gift med læge Charlotte Weirsøe, med praksis i Aalestrup.
De nye tanker fik indflydelse på både Jørn og Charlotte Weirsøe. De levede et godt liv i Hornbæk, men på Caminoen fandt Jørn Weirsøe ud af, at han var parat til at følge Charlotte Weirsøs livslange drøm om et liv med selvforsyning og køkkenhave. I stedet for at begynde nyt IT-job tænkte han over, hvad livet skulle bringe. Det endte med, at parret sammen fandt en lille gård ved Vestrup. Charlotte Weirsøe solgte sin praksis i Helsingør, og turen gik fra Nordsjælland til en meget lille by i Vesthimmerland. Caminoen førte dem til Vestrup.
I dag går Jørn Weirsøe hjemme og passer gården. De tilhørende hektar bliver dyrket økologisk, og parret holder et par grise, kalkuner og andre dyr.
Tiden er også brugt til at lave danske undertekster til rejsedokumentaren om Caminoen.
Jørn Weirsøe nyder livet i Vestrup, og engagerer sig i mange ting. Heriblandt som frivillig i Bio Aalestrup, så det er helt naturligt, at filmen først vises der.
Ordet er dit