Chefen vil helst selv bruge sine hænder

Af Torsten Hansen, Onsdag, 31/08/2022 07:00

Smedeforretning i Haubro fejrer 25 års jubilæum

HAUBRO: Selvfølgelig har Smed Ole sit eget kontor.

Men det er ikke der man skal lede efter ham, hvis man vil træffe ham.

1. september kan Ole og Lotte Nielsen fejre 25 års jubilæum med Ole's Smedeforretning - og der er noget at fejre.

Virksomheden beskæftiger 28 ansatte, og der er travlt, og mange lederopgaver at tage vare på.

- De lytter til mig. Men jeg er håndværker, og vil helst ud og arbejde. Jeg er ikke den store leder, så jeg har ansat folk til de opgaver, siger Ole Nielsen, der forlængst har erkendt, hvordan han bedst får forretningen til at fungere.

- Det fungerer alt sammen i min ånd, selv om jeg ikke sidder på kontoret, smiler han.

Netop kontoret er en slags bevis på, at det ikke er derfra alle ordre kommer. Kontoret ligger ikke i centrum af virksomheden, og der er ikke tale om et prangende kontor.

Vand til dyrene

Aars Avis har gennem flere uger forsøgt at få en aftale med "Smed Ole" - det er det navn de fleste kender ham under. Han vil gerne snakke. Men hver gang har det lydt: "Jeg står lige ude ved 6000 grise der mangler vand, jeg har ikke tid lige nu". Næste gang siger han: "Jeg skal lige skaffe vand til en masse køer, så vi må lige se, hvornår der bliver tid".

Han er helst selv med ude og løse opgaverne, og står gerne tidligt op, hvis det kræves. Da det langt om længe lykkes at finde tid til et en snak om de 25 år, så var det en glad og frisk mand vi mødte. Køerne havde fået vand, men det havde ikke været lige til.

- Vi måtte etablere et nødvandværk. Landbruget havde brug for 65 tons vand i døgnet. Derfor stod jeg op klokken fire om natten for at hente vand i en tankbil. Jeg kørte to gange i døgnet til vi fik lavet en ny vandboring på stedet, forklarer Ole Nielsen.

Vandboringer er noget Ole's Smedeforretning er stærk i. Når man kommer rundt på de 5000 kvm., som virksomheden har under tag i Haubro, ser man blandt meget andet vandpumper fra Grundfos, klar til at blive monteret ude hos landmændene, eller hvor behovet er.

- Jeg har arbejdet med vandboringer siden jeg begyndte at hjælpe min far i 1978, fastslår smeden.

Faderen drev smedevirksomhed ved Ribe, hvor Ole Nielsen er født og voksede op. Virksomheden eksisterer stadig, og drives af Oles lillebror. Hvis der ikke var kommet en pige i vejen, så kunne det måske have været Ole Nielsen der nu drev forretningen i Ribe.

Både forretningen i Ribe og den i Haubro er familieforetagener. I Haubro er Lotte Glerup Nielsen med.

Fandt Lotte

Ole Nielsen er uddannet landbrugsmaskinmekaniker i Aars. Da han i 1991 begyndte på skolen, valgte han at arbejde efter skoletid for at tjene penge. Nogle af pengene blev brugt til at gå i byen, og det var der, smeden traf Lotte. Parret har fejret sølvbryllup i år. Sammen købte de en gård ved Ullits, hvor de i 1997 etablerede Ole's Smedeforretning. I årene mellem uddannelsen og etableringen arbejdede Ole Nielsen hos nogle landmænd, og som mekaniker ved Bejstrup Maskinstation.

- Jeg så, at der var et marked. Landbrugene blev større og større, og jeg vurderede, at de ville få behov for en type virksomhed som min, forklarer Smed Ole.

De første år blev der udvidet på gården, så der kunne blive plads til de forskellige behov i virksomheden. Men da han indsendte en ansøgning om at måtte bygge 5000 kvm., så sagde Viborg Amt nej.

- Jeg blev tvunget til at kigge efter nye muligheder og så bygningerne her Haubro. Bygningerne havde stået tomme i mange år. Købet skete første januar 2007.

- I dag er jeg glad for, at jeg fik nej fra amtet. Her ligger bygningerne i et erhvervsområde, og det gør mange ting lettere, understreger Smed Ole.

I erhvervsområdet må virksomheden støje, og det er af og til nødvendigt. Der bliver smedet og banket - ofte i mange timer. Ud over vandboringer arbejder forretningen med varmeforsyning, energiforsyning og andre store anlæg. Der bliver også repareret lastbiler og landbrugsmaskiner.

- Vi er sådan set en gammeldags landsbysmedje, der kan lidt af hvert. Men vi har sorteret det i byen fra, så vi har ikke privatkunder, forklarer Smed Ole.

Gået stærkt

Gennem de 25 år er det gået stærkt - dog med enkelte undtagelser.

- Da finanskrisen ramte, holdt telefonerne op med at ringe. Alt havde fungeret i fuld fart indtil da. Men pludselig stoppede det, husker Ole Nielsen.

Han var dog ikke sen til at finde løsninger og tog opgaver ind i Norge.

- Det er stoppet nu. Jeg er kommet hjem på fuld tid. I 2020 faldt den norske krone kraftigt, og så var vi ikke længere konkurrencedygtige. Siden har vi kun arbejdet i Danmark, siger Ole Nielsen.

Nu koncentrerer virksomheden sig om kunder i en afstand af cirka 25 km omkring Haubro, og der er nok at se til lige nu.

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"