Ekstraregning på 300.000 kroner til AN Energi

Af Ture Damtoft, Søndag, 01/09/2019 06:00

VESTHIMMERLAND: Med kommunens beslutning om at opkræve garantiprovision fra forsyningsselskaberne, bliver regningen for AN Energi, der leverer varme til Nørager, Aalestrup og Hvam området, på omkring 300.000 kroner, oplyser formand Søren Hestbæk.

Selskabet har kunder i Vesthimmerlands, Rebild og Viborg kommuner. Vesthimmerland er den sidste til at indføre garantiprovision af de tre.

Provisionen er opkrævningen for den garanti, som kommunen stiller til lån i forsyningsselskabet.

Lån som ikke bare er nødvendige men faktisk den eneste mulighed for at investere i udvikling for forsyningsselskaber.

For de må ikke opspare penge, og må dermed heller ikke have hverken en egenkapital eller overskud på driften.

Søren Hestbæk kritiserer i første omgang indførelsen af garantiprovisionen med tilbagevirkende kraft - og i anden omgang forvaltningers vurdering af risikoen ved at stille garanti for lånene.

- Vi er tvunget til at optage lånene for at kunne investere i for eksempel solvarme og fusionen med Nørager. De lån kunne vi optage til en rente på 1,5 pct. fordi, der var et gunstigt marked. Nu kommer der så godt 25 pct. større rentebyrde om året. For en forbruger er det jo ikke mange penge, men det er en stor ekstra omkostning for forsyningsselskaberne. Jeg er helt med på at gøre det fremadrettet, men at gøre det med tilbagevirkende kraft er ikke rimeligt, siger Søren Hestbæk, der selv er bosat i Aalestrup.

Han oplyser, at Rebild og Viborg kommuner indførte garantiprovisionen sidste år. Den skulle i princippet være baseret på en individuel risikovurdering for de enkelte forsyningsselskaber, men den vurdering lader meget tilbage at ønske i en af kommunerne.

- De bedømmer os på egenkapital, forrentningen af egenkapital og overskuddet. Tre kriterier som er ulovlige for AN Energi og andre forsyningsselskaber. Vi kan jo ikke have overskud, når vi ikke må tjene penge, og så kan vi jo heller ikke have nogen egenkapital. Det er useriøs behandling i forvaltningerne, for de bedømmer os på noget, som er ulovligt og ikke har nogen gang på jord, siger Søren Hestbæk og tilføjer, at han da går ud fra, at alle andre aktører som f.eks. på det kulturelle område, som kommunen stiller lånegaranti for, også skal betale en garantiprovision.

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"