En folkeskole med kvalitet og trivsel

Torsdag, 12/11/2009 10:45

Folkeskolen er hjerteblod for Venstre. Derfor har det også været af helt afgørende betydning, i et bredt samarbejde i byrådet at sikre en folkeskole i Vesthimmerland, der er præget af høj faglighed, udvikling og trivsel. I kraft af et engageret og veluddannet personale, synes jeg, at det lykkedes meget fint.
Selv om vi har været igennem en hård budgetlægning, er det vigtigt at fastslå, at vi her Vesthimmerland tildeler undervisningstimer efter det vejledende timetal fra Undervisningsministeriet. Det betyder, at vi ligger over de fleste af vores nabokommuner, der kun tildeler efter minimumstimetallet, der reelt betyder, at Vesthimmerlands skoleelever får 540 timers mere undervisning end vore nabokommuners elever gennem et skoleforløb fra 1.-9.årgang.
Desuden er vores folkeskole præget af en meget positiv udvikling, hvor et af de flotteste resultater er på læseområdet. Med en målrettet indsats med læsekonsulenter på alle vores skoler, har det resulteret i, at vores elever på 1.-4.klassetrin ligger imellem 10 og 20 % over landsgennemsnittet, hvad angår antal elever, der læser sikkert.
Byrådet har endvidere sat gang i flere skolebyggerier, der har ventet gennem flere år, men som der nu er mulighed for at gennemføre, som f.eks. på Farsø Skole, Vestrup Skole og senest en ny Landsbyordning på Strandby Skole
Det næste trin, i vores arbejde med at skabe endnu større kvalitet i vores folkeskole, var, at det samlede byråd bestilte en rapport, der beskriver hele skolestrukturen i Vesthimmerland. Det bliver derfor en af de første og største opgaver for det nye byråd at skabe en struktur på folkeskoleområdet, der kan gøre vores børn og unge endnu bedre til at begå sig i fremtidens samfund.
I Venstre ser vi frem til debatten. Vi ønsker nogle bæredygtige enheder, der fortsat er præget af høj kvalitet og som kan give ro og koncentration på hele området i de næste 8-10 år, så det hele tiden er det faglige, der er i højsædet.
Det vil betyde ændringer. I Venstre ønsker vi som udgangspunkt et decentralt skolesystem, men vi vil ikke gå på kompromis med kvaliteten i undervisningen. Derfor er det selvfølgelig vigtigt at se på både struktur, indhold og pris. Hvis de ting ikke hænger sammen, kan det blive nødvendigt med nedlæggelser og evt. andre strukturændringer. Af de evt. besparelser, ændringer af strukturen vil medføre, vil det være naturligt at bruge 50 % på at hæve kvaliteten generelt i vores skolesystem.
I Venstre håber vi på en god og saglig debat, hvor hele byrådet samlet kan blive enige om grundlaget for en folkeskolestruktur, der kan sikre kvaliteten og samtidig være med til at sikre, at flere og flere får en uddannelse, så vi kan nå målet i 2015 med 95% af en årgang, der får en uddannelse.
Jan Dyregaard

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"