Enigt byråd: Vesthimmerland vil have energiparker

Af Ture Damtoft, Torsdag, 09/11/2023 11:59

VESTHIMMERLAND: Politikerne i byrådet undrer sig over regeringens udspil om energiparker i Danmark.

Et udspil der kom for en måned siden, men som ikke udpegede et eneste område i Nordjylland som fremtidig energipark. 

I værste fald kan det betyde, at Vesthimmerlands Kommune ikke kan få del i tilskud til vedvarende energi projekter, ikke kan få hjælp til procesbehandlingen i projekterne og ikke kan tiltrække nye virksomheder og dermed øget bosætning. 

På et ekstraordinært byrådsmøde onsdag 8. november stemte et enigt byråd for at sende et høringssvar til regeringen, hvori der bl.a. står: "I 2025 møder alle landets virksomheder øgede krav til at være grønt forsynet. Foruden dette, mærkes der tydeligt blandt de nordjyske virksomheder stigende krav til grøn forsyning i de samhandelsrelationer som virksomhederne har. Fx bliver det vanskeligt at være underleverandør til større virksomheder, dersom underleverandøren ikke kan opfylde konkrete krav til grøn forsyning. Set i dette lys frygtes det, at med den nuværende nedprioritering af nordjysk grøn omstilling, at det bliver sværere at fastholde virksomheder og især at tiltrække nye virksomheder til området".

Det er værst tænkelige scenarie, og der er mange ubekendte faktorer, som formanden for Teknik- og Miljøudvalget redegjorde for i sin orientering til byrådsmødet.

- Vi ved ikke, hvad det har af betydning. Om vi kan få hjælp til mere smidig sagsbehandling. Men kan der ikke være nergipark i de to områder i Vesthimmerland, kan der ikke være energiparker i Danmark, sagde Allan Ritter.

De to områder er ved Nørrekær Enge og Svoldrup Kær, hvor der kan leveres en samlet strømproduktion på 2.495 gigawatt, hvis allerede indgivne ansøgninger til Vesthimmerlands Kommune bliver realiseret. 

Til sammenligning er der lagt op til produktion af mellem 100 og 1500 gigawatt i de 32 af regeringen udpegede energiparker.

- Det virker lidt som om, man skal have det her udspil ud over rampen. Det virker ikke helt gennemarbejdet, siger Allan Ritter til Aars Avis og slår fast, at Vesthimmerlands Kommune fortsætter arbejdet med energiparker og den grønne omstilling.

- Vi fortsætter uanset hvad, så må vi selv gøre det, for vi er forpligtet til at tage vores del af den grønne omstilling, for vi skal lave fire gange så meget landstrøm som i dag i 2030. Vi ser det stadig, som at vi kommer med på bussen og håber at få hjælp undervejs, men der er så mange ubekendte, og derfor var det også vigtigt, at det var et enigt byråd, der sendte svaret ind til regeringen. Det er samtidig vigtigt at understrege, at høringssvaret er udtryk for et ønske om at blive udpeget til energipark område, for de enkelte projekter kører den helt normale proces med høringer lokalt, siger Allan Ritter, der har inviteret klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) til et orienterende møde i næste uge men har ikke modtaget et svar. 

Pt har Vesthimmerlands Kommune modtaget 12 ansøgninger om projektetableringer og har besluttet at arbejde videre med følgende fem projekter.

• Opstilling af 40 vindmøller og 1.000 ha solceller i Nørrekær Enge (i samarbejde med Aalborg Kommune, hvoraf godt halvdelen etableres i Vesthimmerlands Kommune).

• Opstilling af 650 ha solceller syd for Nørrekær Enge – Hemdrup/Brøndkær.

• Opstilling af 200 ha solceller vest for Farsø.

• Opstilling af op mod 18 vindmøller og 600 ha solceller i nord for Svoldrup Kær.

• Opstilling af 8 vindmøller og 200 ha solceller i Svoldrup Kær.

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"