Et nyt pas til 7800 i Vesthimmerland

Af Ture Damtoft, Onsdag, 17/03/2021 08:30

VESTHIMMERLAND: I fire år har 7800 borgere i Vesthimmerland gået rundt med fejl i deres pas.

Det samme har yderligere 200.000 borgere i Danmark.

Årsagen er forbyttede fingeraftryk, da passene blev udstedt i perioden 2014 til 2017.

Først nu har Rigspolitiet bedt de kommuner, som er omfattet af fejlen, om at ombytte passene.

Det gælder alle nordjyske kommuner, Viborg Kommune og visse sjællandske kommuner og altså i alt 208.000 borgere, oplyser afdelingsleder Lilli Vestergaard fra Vesthimmerlands Kommunes borgerservice.

- I Vesthimmerlands Kommune drejer det sig om 7800 borgere i alt. Vi har sendt breve i e-boks til omkring 4000, og vi håber at få afsluttet ombytningen inden sommerferien. Ombytningen af passet er gratis, men gyldigheden bliver ikke forlænget, siger Lilli Vestergaard.

Hun forventer ikke, at alle 7800 berørte borgere benytter sig af muligheden til at få ombyttet passet.

- Nogle er jo børn, og der udløber passet alligevel snart, og der kan være andre årsager til, at man ikke får byttet passet. I det brev, vi har sendt til borgerne, er der et link til tidsbestilling, og er obligatorisk, at man benytter sig af det, så vi er sikre på at kunne overholde Corona-restriktioner. Selvom vi ikke ved, hvor mange der kommer, så kommer der rigtig mange. Vi har også mulighed for at tilpasse ekspeditionen, så vi kan have flere tider til rådighed, hvis det bliver nødvendigt, siger Lilli Vestergaard.

Det tager kun omkring seks minutter for hver borger at ajourføre passet. Men med 7800 borgere løber det op i 780 arbejdstimer - og skulle det være f.eks. 80 pct., som ombytter deres pas, er det immervæk stadig over 600 timers løn og dermed omkring 150.000 kr., der skal betales for at rette op på fejlen. Den regning hænger Vesthimmerlands Kommune på.

- Kommunernes Landsforening og Rigspolitiet har lavet en fordeling, så de afholder omkostningerne til fremstilling af passene og kommunerne omkostninger for service-delen. Vi har ikke skullet hente ekstra personale, fordi der er lidt stille her i Corona-tiden, men det kommer nok til at koste noget afspadsering, men hvis man bare ganger op med en timeløn på 250 kr., så bliver det omkirng 150.000, hvis 80 pct. vil have dem ombyttet. Siden januar har 16,6 pct. af borgerne, som har modtaget brevet, benyttet sig af muligheden, men hvis Corona-restriktionerne bliver ophævet, og man kan komme ud at rejse igen, kan vi da godt frygte et stormløb for at få ombyttet passene, siger Lilli Vestergaard.

Fadæsen med de 208.000 pas - som ikke har haft konsekvenser for borgerne udover at skulle bruge tid på ombytningen - skyldes en programmeringsfejl i det system, som kommunerne har anvendt til at sende information til Rigspolitiet, der står for udstedelsen af passene.

IT-leverandøren har leveret nye systemer og hard-ware for at løse opgaven.

At der skulle gå op til syv år, inden Rigspolitiet ville have passene ombyttet, skyldes, at ingen lande har brugt et system til at kontrollere fingeraftryk, men at det er ved at komme.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"