To grupper udlændinge holder kommunens indbyggertal oppe

Onsdag, 20/01/2016 08:36

Østarbejdere giver skatteindtægter, mens flygtninge koster penge

VESTHIMMERLAND: Fra 2010 til 2015 faldt indbyggertallet i Vesthimmerlands Kommune fra 38.106 borgere til 37.399.
Den udvikling er alt andet end positiv for kommunen, og det er der flere grunde til. Antallet af børnefødsler i kommunen falder år for år, imens antallet af plejekrævende ældre stiger, og det betyder, at der bliver færre og færre til at betale for større og større velfærdsudgifter.
Det er dog ikke kun skatteindtægterne, der forsvinder, når kommunen får færre indbyggere - det gør bloktilskudskronerne også, da de blandt andet gives udfra antallet af indbyggere i kommunen.
Det faldende indbyggertal i Vesthimmerlands Kommune er således i sig selv grund til bekymring på rådhuset i Aars, men på Knud Kristensens borgmesterkontor giver et grundigere blik på kommunens befolkningssammensætning endnu dybere panderynker.
For mens det samlede indbyggertal falder, stiger antallet af udlændinge i kommunen betragteligt, og det kan blive en yderligere økonomisk belastning for kommunekassen.
Udlændingene kan groft deles op i to kategorier. Den ene er østarbejdere fra lande som Litauen, Polen, Rumænien og Ukraine, der kommer til Vesthimmerland for at arbejde i landbruget, og den anden er flygtninge fra primært Syrien, Eritrea og Somalia.
Mens østarbejderne bidrager positivt til kommunekassen, da de betaler skat, er flygtningene en belastning for Vesthimmerlands økonomi, da mange af dem ikke kommer ud på arbejdsmarkedet og i stedet bliver forsørget af overførselsindkomster.
- Det er nok en rigtig betragtning, at mange af dem, der kommer hertil fra lande som Litauen, Polen og Rumænien går direkte ind i jobs i landbrugserhvervet og rejser hjem igen, når der ikke er mere abejde til dem, mens flygtningene jo ikke har et job på hånden, når de kommer hertil og har relativt svært ved at finde et arbejde, siger Knud Kristensen.
Derfor bekymrer det ham også, at antallet af syrere i Vesthimmerlands Kommune er steget fra en i 2010 til 114 i 2015, imens antallet af eritreanere er steget fra nul til 41 og antallet af somaliere fra to til 82 i samme periode.
Mindre bekymrende er det på ingen måde, at antallet af især syriske flygtninge med stor sandsynlighed vil stige voldsomt i de kommende år.
- Vi står overfor en voldsom udfordring, og det er bydende nødvendigt, at vi formår at få så mange som overhovedet muligt fra det, vi lidt populært kan kalde flygtningekategorien, i arbejde, siger Knud Kristensen, der både efterlyser en holdningsændring blandt virksomhedsejerne og en afbureaukratisering af hele jobformidlingssystemet.
- Ser vi på en lokal virksomhed som Danpo, så havde de, sidst jeg så tal derudefra, ansatte med 32 forskellige nationaliteter, og det er en virksomhed, vi skal lære af. De formår at favne bredt, og den slags arbejdspladser har vi i den grad brug for, siger Knud Kristensen.
- De lokale virksomheder skal simpelthen få øjnene op for det potentiale, der er i udlændingene, og så skal de give dem en chance for at få en fod indenfor. De flygtninge, som kommer hertil, vil rigtig gerne arbejde, forsørge sig selv, lære sproget og føle, de har en plads i samfundet, og det skal vi simpelthen blive bedre til at hjælpe dem til, fortsætter Knud Kristensen, der opfrodrer virksomhedsejerne til at være mere åbensindede.
- Vi er nok grundliggende lidt berøringsangste overfor flygtninge, og det bliver vi nødt til at gøre op med. De er kommet for at blive, og det er op til os selv at få dem integreret på vores arbejdspladser, siger borgmesteren.
Han slår dog samtidig fast, at løsningen ikke kun ligger hos virksomhederne.
- Vi bliver nødt til at tænke kreativt og komme af med noget af det bureaukrati, der præger jobcentrene. Vi skal langt hurtigere end i dag få udredt deres kompetencer, så der skal grundliggende mindre snak og mere handling til. Vi skal selvfølgelig følge op på deres arbejdssituation, men det første skridt på vejen til at få dem i arbejde er, at de kommer ud i virksomhederne på jobtræning, for det viser sig gang på gang, at de på trods af sprogbarrieren kan gå direkte ind og udføre et rigtig tilfredsstillende stykke arbejde, siger Knud Kristensen.
Samtidig retter han en stille bøn mod kommunens unge danskere.
- Udlændingene er en udfordring, vi i lyset af den situation, vi i dag har i verden, skal tage meget alvorligt, men nu skal vi ikke glemme, at en stor del af grunden til kommunens faldende befolkningstal er, at vores unge mennesker flytter herfra, når de skal studere. Det skal de naturligvis ikke stoppe med, men det ville da være dejligt, hvis nogle flere af dem fandt hjem igen, når de var færdige med deres studier, siger han.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"