Historien om Aars IK er meget større end tabellen

Af Ture Damtoft, Lørdag, 21/10/2023 08:00

FODBOLD: Tabellen lyver aldrig, og ser man på stillingen i Aars Idrætsklubs Jyllandsserie pulje, fortæller tabellen en meget tydelig historie om et hold, der kun har formået at få fem point på tolv kampe.

De tre af dem i den forløsende sejr på 2 - 0 over Aalborg Chang lørdag eftermiddag på en vindblæst Sparekassen Danmark Arena.

Et hold som rykker ned efter en enkelt sæson i Jyllandsserien.

Nok lyver tabellen aldrig, men den fortæller derimod en historie i sort/hvid uden farverige nuancer, og dem er der mange af.

For selvom både trænerne og spillerne har været i kulkælderen et par gange, er holdet blevet stærkere og bedre til at spille fodbold.

- Jeg mener virkelig, at vi har været godt med i 10 kampe og skulle have haft en del flere point. Sejren over Aalborg Chang er nok den vigtigste, jeg har prøvet, uden at det betyder noget for stillingen, men for moralen er den så vigtig, siger træner Kristian Skriver, der hele sæsonen igennem - med et par undtagelser - har rost sine spillere og fortsætter med at gøre det nu.

- Der er ingen af dem, som har slået op i banen. Vi har haft en strategi om at spille fodbold og ikke resultat-fodbold, hvor vi bare parkerer os i forsvaret. Spillerne er topmotiverede. Jeg har været vant til, at de bare vil på ferie her sidst på sæsonen, men det er der slet ikke noget af. Jeg ville ikke være det her efterår foruden. Mange af spillerne har rykket sig utrolig meget, fordi vi har fokuseret på at udvikle vores spil, siger Kristian Skriver.

Godt spil motiverer

Til træningerne har der været både 30, 35 og over 40 spillere, hvor der for to år siden måske kom 18-20 stykker.

Selvom der kun er plads til 11 plus bænken på førsteholdet, er der opbakning på tværs af de tre seniorhold som i lørdags, hvor en håndfuld spillere fra førsteholdet var ude og heppe på andetholdet i Gundersted (Aars IKs Serie3 hold tabte 6 - 2 og ligger midt i tabellen) inden de selv skulle spille i Aars.

Her var det spillerne fra andet- og tredjeholdet, der heppede mest under kampen, og som var med i omklædningsrummet for at fejre sejren.

- Vi har udviklet vores spil rigtig meget, så vi spiller langt mere med bolden og mere poleret fodbold end i foråret. Vi har været bedst i store dele af kampene, og det er nok det, der har gjort, at folk stadig er kommet til træning. Der er et megagodt socialt fællesskab i klubben, og selvom der er et førstehold, som har tabt en masse kampe, er der spillere, som kommer til træning og vil kæmpe for at få en plads på holdet. Træneren har indført, at vi spiller flot fodbold og stadig har det sjovt, og det har motiveret mange i omklædningsrummet, at vi ikke bare spiller for resultatet, siger anfører Lasse Rask.

Det gode træningsmiljø har Aars IK arbejdet på i to år, siden de rekrutterede Kristian Skriver fra Hornum og besluttede sig for et nyt set-up omkring seniorspillerne.

Hidtil har kulminationen været de nye omklædningsrum, der blev indviet i april, og som spillerne har fortalt betyder meget for det sociale og derfor også sammenholdet blandt spillerne.

"Er et fantastisk sted"

En af idémændene til den langsigtede strategi om at bygge på det sociale og lade spillernes udvikling og resultaterne komme var formand for seniorudvalget Brian Tøttrup.

Et par oprykninger og nu en nedrykning senere kommer svaret med det samme, når han bliver bedt om at gøre status.

- Vi er et fantastisk sted med fede rammer, og der er mange unge spillere på vej, som med tiden også vil banke på til 1. holdet. Det kræver ærgerrighed og tålmodighed, men mange er godt på vej. De kører bare på de unge knejter. Efter et nederlag for nogle kampe siden, var spillerne virkelig i kulkælderen, og der var stille i omklædningsrummet, indtil en af dem sagde: "Skide være med det, for vi spiller fodbold", og så var der god stemning igen. Det er jo også derfor, at vi får så mange til træning. De har det godt sammen og kan se, at vores fodboldspil bliver bedre og bedre, siger Brian Tøttrup.

Opbakningen til trænerne på tværs af holdene har været ubetinget, også når det blev lidt svært.

Der har været et par snakke efter kampene, hvor der skulle lukkes lidt frustrationer ud.

- Der har ikke været noget pres om, at nu skulle vi vinde den næste kamp. Vi har kun fået opbakning, men selvfølgelig er det hårdt at skulle vente så længe på en sejr. Hvis man tror på, man er en kompetent træner, må man også tro på, at man kan hjælpe spillerne med at udvikle sig, og det har de gjort. Nu tager vi en tur ned i Serie1, og på den lidt lange bane er det bedre vi rykker ned og har spillet godt fodbold, end at vi kunne have fået en fantastisk sæson og spillet dårligt, siger Kristian Skriver.

- Selvfølgelig er det ærgerligt, at vi rykker ned. Vi har da bandet om pointene og syntes, at det har været synd og urimeligt. Men vi har en masse spillere, som kan lide at komme til træning, som har udviklet deres spil og fået god erfaring. Altsammen kan vi bruge, og det eneste, som har været skidt, har været resultaterne. Vi tror på vores koncept og vores trænere og vores spillere, og vi tror på, at resultaterne og pointene nok skal komme igen, siger Brian Tøttrup.