Kloakmestre får inspiration i Ranum

Tirsdag, 17/11/2009 08:51

Vejret havde iklædt sig sin traditionelle novembergrå klædedragt, da en større kortege af biler ved frokosttid den 7. november drejede ind på den lille gårdsplads foran Hans Larsens beskedne muffefabrik i Ranum. De kom fra så forskellige steder som Sjælland, Als, Holstebro og Bejstrup, og det var kloakmester Marius Pedersen fra Bejstrup, der havde arrangeret besøget.
”Jeg har jo handlet hos Hans i mange år, så jeg ved, hvad det er, han går herude i Ranum og laver. Det er helt unikt, men desværre er det ikke alle kloakmestre, der ved det, så jeg har sat mig for at udvide kendskabet lidt til Hans' muffer. De er så meget nemmere at arbejde med, og når man først har prøvet dem, vil man aldrig arbejde med andre. Det synes jeg, at mine kollegaer skal vide,” forklarer Marius Pedersen, der de seneste 15 år har været medlem af en såkaldt erfarings- og udviklingsgruppe under Landsforeningen Danske Maskinstationer. Gruppen tager på et par virksomhedsbesøg hvert år, og denne gang gik turen altså til Ranum.

Unik løsning
Det helt specielle ved H.L. Muffer er de såkaldte krympe- og ekspansionsmuffer, der ved opvarmning enten krymper sammen om eller udvider sig inden i et eksisterende kloakrør. Dermed skaber de en helt tæt samling uanset det gamle rørs diameter og materiale. Et problem enhver kloakmester jævnligt står overfor, når han skal reparere gamle kloakrør, som ofte er lavet af cement.
”F.eks. kan de gamle 10 cm. kloakrør have meget varierende udvendig diameter, og det kan være meget besværligt at lave en helt tæt samling mellem de nye PVC-rør og rør af andre materialer. Efter 35 år som kloakmester var det en problem, jeg mente, man måtte kunne løse. Det tog mig fem års udviklingsarbejde at finde den løsning, men nu har vi også noget, der virker, og det har kunderne heldigvis også fået øjnene op for,” sagde Hans Larsen blandt andet under sin rundvisning på fabrikken. Efter udviklingsarbejdet var besværlighederne dog ikke forbi. Den aldrende iværksætter måtte kæmpe i tre år for at få alle godkendelser på plads.
”De kunne simpelt hen ikke forstå, at det kunne lade sig gøre, så til sidst måtte vi invitere en af de kloge fyre ovre fra Teknologisk Institut på besøg, og så viste vi ham simpelthen, hvad vi gjorde. Så kom godkendelserne.”

Selvbyg fra bunden

På fabrikken er alle maskiner hjemmekonstruerede helt fra bunden. Ingen havde nogen sinde forsøgt noget lignende, da Hans Larsen gik i gang, og hver detalje er nøje overvejet og ændret mange gange. De besøgende kigger med kendermine på produktionen, og hurtigt fyger det i luften med fagsnak om fibersammensætning og egenskaber i de forskellige slags rør som PVC, PP og PEH. Den lille fabrik laver smarte løsninger i alle materialerne, og da den praktiske demonstration går i gang, breder der sig en anerkendende mumlen blandt de erfarne kloakmestre. Lidt varme enten indeni eller uden på røret får på minutter samlingerne til at slutte helt tæt, og flere af de besøgende refererer skrækhistorier om lange, vinterkolde dage i mudrede huller, hvor det traditionelle bøvl med o-ringe og samlinger ikke vil makke ret.
”Ja, den slags kan I slippe for og tage en varm kop kaffe i stedet,” smiler Hans Larsen, der helt fra begyndelsen har vidst, at han selv ville sætte en produktion i gang i stedet for at sælge sin opfindelse, når den var færdigudviklet.

Det bli'r i familien
”H.L.-muffen er jo mit hjertesbarn. Der gik utrolig langt tid med at løse alle de problemer, jeg løb ind i under udviklingen, og ofte stod jeg op midt om natten, fordi jeg lige havde fået en ide, der skulle afprøves. Det arbejde skulle blive i familien, og sådan er det blevet. Vi har ikke villet vokse hurtigere, end vi selv kunne følge med, og vi har ikke villet låne en masse penge, så banken fik en hel masse at skulle have sagt. Alligevel er det godt nok gået stærkt de seneste par år,” siger Hans Larsen, der i skrivende stund lagerfører 74 forskellige typer muffer i dimensioner fra 50 til 400 mm. Fabrikken har tre ansatte, og ved siden af driver Hans Larsen et murer- og entreprenørfirma, mens hans kone Herdis arbejder som dagplejemor. Hun har i øvrigt formanet manden om, at 'man ikke må prale', så virksomhedens omsætning forbliver en hemmelighed.

Fakta:
H.L. Muffer blev etableret i 2001 og allerede samme år vandt Hans Larsen Jante-livsstilsprisen i Nord- og Midtjylland for sin opfindelse og for 'i en sen alder at starte egen virksomhed'.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"