Kor fra Aars tog til Færøerne med sang

Af Ture Damtoft, Onsdag, 18/10/2023 07:00

AARS: 18 øer, 14.000 indbyggere, ca. 75.000 får og et dansk kor på tur.

Vesthimmerlands rytmiske kor "A Piece of Cake", der øver i Aars, var i sidste uge på tur til Færøerne, og fik en oplevelse for livet i den færøske natur. Koret gav koncert sammen med det lokale kor Glymur.

Der var afrejse torsdag aften, sightseeing fredag, fri formiddag lørdag, koncert om eftermiddagen i Thorshavns nye koncerthus, og derefter fest sammen med Glymurs medlemmer.

Turen var i høj grad kommet i stand takket være "A Piece of Cake"s dirigent, Julian Rasmussen, der er færing, og i hans fødeby blev der fortalt færøske sagn.

- Vi kom til Julians fødebygd, Oyndafjørður på Eysturoy, en af de ældste færøske bygder fra 1300 tallet. I kirken fra 1838, bygget i træ med græstørv på taget, er der en altertavle, som er et maleri fra 1839 malet af den danske guldalderkunstner, Eckersberg. Her var Julian Rasmussen organist fra han var 13 år, indtil han kom på konservatoriet. I bygden er der også to rokkesten. Fortællingen om dem er, at stedet var plaget af sørøvere, men de havde deres lokale heks, og engang kom der to sørøverskibe, som hun forheksede til de to rokkesten. Den lokale guide, vognmanden, fortalte ud over nøjagtige historiske beretninger skrøner og krøniker opstået af fantasi og overtro. Enhver uforklarlig ting fik sin egen fortælling, fortæller Paul Schøning, Aars, der var med til at organisere turen.

Der var især naturen, som gjorde indtryk på medlemmerne af det danske kor - tror man Vestjylland er vindblæst og koldt, skal man prøve Færøerne i oktober.

- Vi oplevede Færøerne som meget øde og blæsende men med smuk grøn natur overalt. Naturen ændrer sig hele tiden og er meget betagende, siger Paul Schøning.

En anden oplevelse var Færøernes længste tunnel på 11 kilometer, som er en af tre, der forbinder øerne.

- Den er på det højeste sted 15 meter over havet og på det laveste 187 meter under havet. I tunnelen er der en rundkørsel, som Dronning Margrethe har indviet. Den er belyst i forskellige farver og udsmykningen er metalfigurer, som symboliserer færøsk kædedans, siger Paul Schøning.

Lørdag eftermiddag gav koret koncert i en imponerende bygning med en koncertsal næsten identisk med Alfas sal i Aars.

Der var mange tilhørere, og begge kor ydede deres bedste, og sang fællessange.

- Det medvirkede til en meget hyggelig begyndelse på festen lørdag aften. Meget kuriøst kunne Glymur ikke finde et festlokale, fordi der var konfirmationer, men ude på landet fandt de en kantine på en rideskole, så vi holdt fest i Tølthallen, opkaldt efter en gangart, som islandske heste kan. På alle fronter var det en fremragende tur. Store oplevelser i fantastisk natur. God fælles koncert, og absolut fint socialt samvær med Glymur, som synes at være så begejstret for mødet, at de mere end antyder, at de kommer på besøg hos os, fortæller Paul Schøning.

"A Piece of Cake" giver i øvrigt koncert til Halloween by Night i Aars torsdag 26. oktober på Kimbrertorvet;

 

 

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"