Man får en følelse af at være uafhængig

Onsdag, 06/01/2016 12:22

For et par uger siden besøgte vi for første gang Salling Plast - og lejligheden var ganske særlig. Vinteren betyder lavsæson for virksomheden, og normalvis medfører det afskedigelser. Men i år er det anderledes. I år har Salling Plast valgt at satse på medarbejderne, og ingen ansatte har derfor set skyggen af en fyreseddel. ”Opkvalificering” er buzzword for vinterperioden, og flere medarbejdere er derfor sendt på skolebænken. På den måde bibeholder Salling Plast den gode arbejdskraft – og samtidig med det, styrkes fagligheden. De ansatte får nemlig opkvalificeret deres almenfaglige kompetencer.  

 

Den store installationsdag

Det er nogle uger siden, at vi for første gang besøgte ét af de i alt syv hold, der i tre uger skal have OBU (ordblindeundervisning) eller FVU (forberedende voksenundervisning). Sidste gang vi var på besøg, fik vi lov til at tale med produktionsleder, Claus Vingborg Nielsen og kollegaen Lars Stilling Christensen, der begge er ordblinde. Siden da har Claus, grundet travlhed, skiftet hold, men Lars er der endnu, og sammen med resten af holdet er han klar til endnu en uge med undervisning. VUC&hf Nordjylland er nemlig i fuld gang med 2. undervisningsrunde, og kodeordet for ugen er ”CD-ord”.

 

Holdet sidder klar foran computerne – det er nemlig den store installationsdag! Kursisterne har besøg af Per Andersson fra Institut for syn og hørelse, og Per er kommet for at installere cd-ord på kursisternes pc’ere. CD-ord er et hjælpeprogram til ordblinde, og næsten hele holdet har søgt om at få det på deres egen private computer. Imens fortæller underviser fra VUC&hf Nordjylland, Mette Schønning, om programmet og dets store muligheder.

 

-Der findes mange kompenserende hjælpemidler – for ordblinde er cd-ord et af de mest brugte programmer, og vi bruger da også meget tid på at lære det at kende her på holdet, siger hun og forklarer: -CD-ord kan så mange ting og bruges, lidt forsimplet sagt, til at hjælpe med enten at skrive eller læse. Programmet har nogle grundlæggende indstillinger, men man former det til individuelt brug. Og så kan man faktisk også få erhvervsrelaterede ordbøger, som man kan tilføje programmet - det er smart, siger hun.

 

Imens Per Andersson tager sig af det praktiske, er det Mette, som skal hjælpe kursisterne med at blive fortrolige med programmet - men det er også hende, der indstiller CD-ord til individuelt brug.

 

-Jeg finder simpelthen ud af, hvad de hver især døjer med. Er der fx en, der har svært ved dobbeltkonsonanter, stumme bogstavere eller nutids-r’ere, så indstiller vi programmet til at hjælpe lige præcis med dén udfordring! Man kan også selv bestemme hvilken stemme, man ønsker, når man skal have teksten læst højt, ligesom det er muligt at vælge forskelligt læsetempo, siger hun. 

 

Næsten alle på holdet har ansøgt om at få CD-ord på deres private computer.

 

Man får en følelse af at være uafhængig

Underviser Mette Schønning er overbevist om, at alle kursisterne på holdet vil få stor glæde af programmet, hvad enten det er på deres arbejdscomputer eller private computer. Og imens Per Andersson går rundt til hver enkelt og hjælper med det tekniske, taler holdet om, hvordan de tror, at de vil få glæde af programmet:

 

-Jeg vil helt sikkert bruge det, når jeg skal skrive mails, og det vil nok også gøre, at man får mod på at skrive lidt længere ord. Og så skal man da nok lige vænne sig til, at man også kan få tekster læst op også, er der en af kursisterne, der siger: -Jeg vil bruge det rigtig meget til at få hjælp til de lange ord, tror jeg. Både dem jeg skal læse og dem jeg skal skrive, supplerer en anden. 

 

Og CD-ord er helt fundamentalt for undervisningen på Salling Plast. Derfor har kursisterne også arbejdet med programmet allerede fra første undervisningsuge:

 

-Det er jo ikke fordi, vi kun sidder og arbejder med CD-ord, men når det så er sagt, så er det bare en stor del af undervisningen. Vi skal undervise i kompenserende hjælpemidler, fordi det er en stor hjælp i hverdagen. Og jeg ved fra erfaring, at CD-ord gør, at man som ordblind får følelsen af at være uafhængig, siger hun og fortsætter.

 

-Vi arbejder selvfølgelig også uden en computer – fx laver vi diktat engang imellem, men det er ikke sådan, at jeg sidder og sætter røde streger. Det er mere noget, vi tager i fællesskab på tavlen, og så ser vi sammen på de fejl, der er blevet lavet og taler om, hvordan man kan undgå dem næste gang. På den måde træner vi også de almindelig læse- og stavestrategier, og det er jo noget kursisterne kan bruge i en arbejdssituation, siger hun.

 

Produktionsleder Claus Vingborg Nielsen er den eneste af Salling Plasts kursister, der har ansøgt om, at få CD-ord på sin arbejdscomputer. Programmet vil være til stor hjælp i forbindelse med bl.a. de mange mail-korrespondancer, som Claus har med kunderne hos Salling Plast:

 

-Når Claus skal skrive mails, bliver han udfordret i de mange specialudtryk, som han skal bruge – det vil CD-ord kunne hjælpe ham med. Programmet og ordbogen vil indstilles til netop hans behov, og det vil gøre hans hverdag så meget nemmere, er jeg sikker på. Så er man ordblind, er der gode muligheder for at blive kompenseret – både privat og arbejdsmæssigt, siger Mette.

 

Og netop ansøgning om kompenserende hjælpemidler er noget Per Andersson fortæller meget mere om.

 

Det er det, vi er sat i verden for

Per Anderson er ansat ved Institut for Syn og Hørelse ved Region Nordjylland. I dag er han på besøg på Salling Plast, hvor han, som allerede skrevet, installerer CD-ord på kursisterne computere. Et praktisk og teknisk anliggende, der faktisk blot er en lille del af hans arbejde:

 

-Kort fortalt består mit arbejde i at lave myndighedsopgaver og bagefter indstiller jeg så til hjemkommunen. Det er mig, der sidder og behandler ansøgninger efter servicelovens paragraf 112, og det er den lov, som kursisterne her har søgt efter for at få CD-ord på deres computer. Men servicelovens paragraf 112 gælder ikke bare ordblinde -  den handler i bund og grund om, at man som borger kan søge om et kommunikationshjælpemiddel, hvis man har en  varig lidelse og hvor hjælpemidlet i væsentlig grad kan kompensere for kommunikationsnedsættelsen. Man har en væsentlig kommunikationsnedsættelse, hvis man er ordblind, men det har man også, hvis man eksempelvis er spastikker, har gigt i hele kroppen og så videre”, siger Per.

 

Ansøger man om et hjælpemiddel til arbejdsrelateret brug, er det dog ad andre veje, man skal søge. Her er det LAB-lovgivningen, Lov Om Aktivbeskæftigelse, man skal søge igennem. Serviceloven omhandler således privatlivet, hvorimod det er arbejdsmarkedsloven, der gælder, hvis du er i arbejde.

 

-Det er selvfølgelig en lidt kunstig skelnen, for er du handicappet, så er du det jo hele døgnet. Men sådan er lovningen bygget op. Og faktisk har vi her i Nordjylland et helt unikt system, som på det her område fungerer utrolig godt, siger han.

 

Per Andersson har, med afsæt i hans funktion og ekspertise, behandlet kursisternes ansøgninger om CD-ord. Hans opgave består i at godkende ansøgningerne, og efterfølgende venter så den praktiske opgave:

 

-Jeg laver måske 100 af de her installationsopgaver om året. Det er rutine, og det er en lille del af jobbet. Men det er fantastisk at komme ud til både virksomheder og privatpersoner for at hjælpe - specielt når man er der i længere forløb. Det er simpelthen så fedt - eksempelvis - at sidde med en på 55 år, der har smerter i hænderne, og som efter, at vi har hjulpet med vores ekspertise med et givent hjælpemiddel, kan sige: Wauv – nu kan jeg beholde mit arbejde indtil jeg er 65. Der går jeg hjem og tænker; i dag har jeg sgu tjent min løn, siger Per med et smil.

 

Da Per er færdig med at installere CD-ord på kursisternes computere, kører han igen. Underviser, Mette Schønning, går nu i gang med at installere den individuelle ordbog til hver og en, og undervisningen på Salling Plast fortsætter.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"