Minkkommission mødtes om erstatninger første gang

Af Ture Damtoft, Onsdag, 26/01/2022 08:35

Minkkommissionen, den del der behandler erstatninger, mødtes for første gang fredag 21. januar til et orienteringsmøde om det forestående arbejde for evaluarerne.

Et arbejde der skal sætte pris på alle de nu nedlagte minkfarme og producere et slutfacit for den erstatning, minkavlerne skal have.

Karsten Beltoft fra Aars, udpeget af Copenhagen Fur hvor han sad i hovedbestyrelsen i 12 år, sidder med i en af de i alt 15 kommissionsgrupper fordelt over hele landet.

Han kan se frem til tre års arbejde og ville meget gerne have processen overstået hurtigere.

- Der er nogen med i kommissionen, som ikke har erfaring fra mink branchen. Det er frustrerende, at man finder nogle dommere og jurister, som har erhverv ved siden af. De skulle være gået ind fuld tid, så var vi færdige meget hurtigere. Det vi fik at vide helt konkret var, at man satsede på at vurdere 180 minkfarme i år og resten i løbet af de næste to år, siger Karsten Beltoft.

Han skal selv have vurderet en minkfarm i Skivum og føler sig nogenlunde klædt på til arbejdet i modsætning til andre.

Forskellen i forforståelsen af erhvervet blev tydelig på mødet i fredags.

- Først gik kammeradvokaten bekendtgørelsen igennem. Det var ret tørt. Derefter gennemgik SEGES, hvordan en minkfarm er bygget op, og hvordan de fungerer. Det var alle de forskellige variationer med lukkede eller åbne haller, stålhaller eller træhaller, hvordan minkburene er forskellige, redekasserne, beton eller ikke beton på gangene. Alle elementerne som indgår i vurderingsprocessen, siger Karsten Beltoft.

Til hjælp i arbejdet får kommissionsmedlemmerne en prisliste.

Et rustfrit minkbur er f.eks. prissat til 165 kr. fra ny, og levetiden er sat til 40 år. Så hvis minkburet er 10 år, får man for restlevetiden på de 30 år, og resultatet er 123,75 kr.

I en lukket stålhal er erstatningen på 650 kr. pr. burrum med en levetid på 50 år, og det er samme princip.

Havde minkavleren eksempelvis 8500 burrum, som alle var af rustfrit stål og alle indkøbt for otte år siden, vil erstatningen være 4.641.000 kr.

Det er et forsimplet scenarie men giver en indikation af de store beløb, der vil blive udbetalt i erstatning efter nedlukningen af erhvervet.

- Jeg ved ikke, om jeg og andre minkavlere synes, det er store beløb. Men processen håber jeg bliver retfærdig og fyldestgørende, siger Karsten Beltoft.

Der er dog nogle mangler på prislisten, som han håber bliver rettet til.

- Vi har fået en prisliste på fire sider over de forskellige vurderinger af bygninger, stykpris på minkinventar og kvadratmeter på minkfarmene. Jeg håber, der bliver suppleret op, når man har vurderet prøvesagerne. Der er nogle ting, man ikke kan finde på listen. Herunder især følgeerhverv som pelserier, men også foderfabrikker og butikker, som tidligere har solgt til minkbranchen. Dem er der slet ingenting om i det materiale, vi har fået udleveret. Det er store mangler, siger Karsten Beltoft.

Prøvesagerne, som han omtaler, vil der være 25 - 30 af.

Arbejdet begynder i uge 10, og derefter forventer Karsten Beltoft, at tingene bliver rettet til i prislisten og vurderingsprocessen ud fra de praktiske erfaringer.

- Jeg er meget spændt på at komme igang med vurderingen. Man får nok opbygget en rutine i det. Det vil være kompliceret i begyndelsen, men jo flere eksempler vi regner på, jo mere prislisten bliver rettet til, jo nemmere bliver det at finde resultatet i facitlisten, siger Karsten Beltoft.

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"