Sikkerheden frem for alt!

Torsdag, 14/01/2016 01:45

Sikkerheden og indsats i forbindelse med udrykning til brand, trafikuheld, forureninger m.m. har allerhøjeste prioritet! – Det skal der slet ikke herske tvivl om, siger stationsmester og holdleder Erik Droob samt tillidsmand og formand for Nibe Brandmandsforening Kåre Larsen til Nibe Avis, da avisen kort efter nytår havde sat de to stævne på brandstationen i Søndergade for en nærmere snak om hvordan det lokale beredskab er organiseret – og hvorfor de deltidsansatte brandmænd i nu mere end et år har dækket vagter af for hinanden for at få vagtplanerne til at gå op.

Tre vagthold – 18 personer skal der til
Grundlæggende fungerer beredskabet i Nibe på den måde, at stationens brandsprøjte, tankvogn og tendervogn med div. hjælpeudstyr er bemandet med tre vagthold, hver med seks personer. Hvert vagthold har således døgnvagt hvert tredje døgn, og det er med denne forudsætning, man er ansat som deltids brandmand hos Beredskabscenter Aalborgs station Vest i Nibe.
I tilknytning til de deltidsansatte har stationen et korps på en halv snes frivillige, der ikke er en direkte del af indsatsen ved brand og redning, men en supportgruppe, der kan træde til med forplejning under langvarige indsatser til brand, indsats ved oversvømmelse m.v.

Mangler fortsat to deltidsbrandmænd m/k
De to tillidsfolk lægger ikke skjul på, at lokalstationens deltidsansatte efterhånden er under et ganske hårdt pres, idet der gennem mere end et år har været underbemandet med fire mand. I efteråret blev to af disse pladser omsider besat, men der mangler fortsat to.
– Det lyder måske ikke af meget, men når der er vagt hver tredje døgn, sætter det sine spor, når to af de 16 i styrken skal være i beredskab gennem to ud af tre døgn, forklarer holdleder Erik Droob, der som stationsmester også er ansvarlig for lokalstationens daglige drift. – Det betyder naturligvis ikke, at man rykker ud i lige så stort et omfang, men »har man vagt, så har man vagt – og skal være til rådighed«, supplerer han. Det betyder, at vi som deltager på et vagthold skal kunne møde på stationen inden for fem minutter, uanset hvornår. I praksis betyder det, at man bor i Nibe by og ikke bevæger sig udenfor bygrænsen. Har man et ærinde udenfor byen under en vagt, skal dette enten udsættes eller man skal have hjælp fra en kollega, der så tager vagten imens, siger Erik Droob til Nibe Avis. På den måde er vi hinanden meget behjælpelige, og der bliver aldrig sagt nej til at hjælpe en kollega – det er et særkende blandt os, og det giver et fantastisk og gensidigt engagement for jobbet, understreger stationslederen. I det netop afsluttede år har der været 45 udrykninger fra lokalstationen i Nibe, og det giver så i gennemsnit 15 udrykninger pr. vagthold – med gennemsnitligt 122 vagtdage, eller en udrykning hver 8. vagtdøgn.

Dagvagter sværest at besætte
Det er en kendt sag for os i beredskabet, at Nibe by i dag har færre arbejdspladser bemandet i dagtimerne end tidligere, siger Kåre Larsen, der er tillidsmand for kollegerne. Tidligere kunne vi nemt besætte alle pladser på de tre vagthold, og ofte var der ventelister for at blive ansat. I dag er vi reelt kun fem kolleger med fast arbejdssted i Nibe by, mens resten arbejder udenbys, og der må »flekses« med vagtplanerne, så de går op. Eller man må få sine fridage og vagtplaner til at passe sammen, så f.eks. fridage afholdes i Nibe – og samtidig indgår i lokalstationens vagtplan, forklarer Kåre Larsen.
I Nibe har en række arbejdspladser gennem årene været meget samarbejdsvillige når det gælder ansættelse af en medarbejder, der samtidig har været deltidsansat brandmand. Det oplever vi fortsat, men med færre arbejdspladser i dagtimerne er der færre medarbejdere at tage af. Derfor lyder opfordringen til både medarbejdere og til virksomhederne, at vi gerne vil i dialog om dette, og hvis en medarbejder, der udefra pendler ind til job i Nibe, har »nerve« til at blive tilknyttet som deltidsansat brandmand i Nibe, er muligheden der. Det samme gælder pigerne: Lokalstationen i Nibe har endnu til gode at ansætte den første kvindelige brandmand, men vi er klar til det – både mentalt og praktisk – og med en helt ny brandstation og alle faciliteter i top, ligger vejen åben, understreger Kåre Larsen.

     Â»Hvis en medarbejder, der udefra pendler ind til job i Nibe, har nerve til
       at blive tilknyttet som deltidsansat brandmand i Nibe er muligheden der«

       Kåre Larsen, tillidsmand

Et job med stort engagement og passion
– Hvorfor tager man så et job som deltidsansat brandmand, kan man spørge sig selv, siger tillidsmanden. Jo, det er ganske enkelt: – En kombination at ansvarsfølelse overfor sit lokalsamfund, et knaldgodt forhold til kollegerne – og så er der jo alt det dér med, at »det er en drengedrøm at være brandmand«. Det sidste indebærer naturligvis såvel et spændende element med al teknikken, men også den mere barske side med indsats ved ulykker. De fleste af vore indsatser er nu ret så udramatiske, og ofte er vi så tidligt ude, at skaderne kan begrænses. Men enkelte gange er det meget alvorligt – som ved større brande og ved trafikulykker, og det sætter naturligvis sine spor, som vi kollegerne imellem er gode til at bearbejde, understreger Kåre Larsen.
Opens external link in new windowSpøg og alvor på nytårsmøde

Hvad det kræver – ?
Interesse og engagement er de vigtigste kvalifikationer til et job som deltidsansat brandmand. Men der foregår naturligvis en relevant 14-dages uddannelse (weekend eller dagskursus), som gennemføres inden for de første måneder af uddannelsen. Den fulde uddannelse gennemføres inden for tre år. Men allerede inden for kort tid kan man deltage aktivt på et vagthold, og der igennem oparbejdes rutinen, forklarer stationsmesteren og tillidsmanden. Løbende er der så også realistiske øvelser, og der er tradition for forskellige tiltag, der både styrker sammenholdet og giver oplevelser – som f.eks. øvelser i forbindelse med Nibe Festival, Aalborg Karneval og Tall Ships Races. Hertil kommer, at man jo på en lille station som i Nibe, får lejlighed til at arbejde med alle facetter af redningsopgaverne – naturligvis i takt med at uddannelsen og rutinen er på plads, slutter Erik Droob og Kåre Larsen.
Her fra nytår 2016 er der samlet i Nordjylland oprettet en ny struktur for beredskabet under Nordjyllands Beredskab, og her indgår lokalstationen i Nibe som én af de fire i Aalborg Kommune (Hals, Mou, Nibe og hovedstationen i Aalborg).

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"