Slip visionerne løs

Onsdag, 11/11/2009 08:24

Ældrepolitikken var på dagsordenen på det offentlige møde, som Ældre Sagen i Rebild havde arrangeret den 4. november på Rebildhus.  Tidligere borger- og debatmøder har været vellykkede, så både borgere og Ældre Sagen havde store forventninger om klare svar og åbenhed om ældreforholdene i Rebild kommune. 
I panelet af politikere sad fra SF: Torben Færk, Øster Hornum. Fra Det radikale Vestre: Leon Sebbelin, Skørping og senere Anne Grethe Christensen, Suldrup. Oplandslisten: Axel René Aubertin, Gl. Skørping. Dansk Folkeparti: Rikke Karlsson, Støvring. Fælleslisten Rebild: John Hamilton, Nørager. Det konservative Folkeparti: Poul Larsen, Nørager. Socialdemokratiet: Gert Jensen, Suldrup. Venstre: Anders Norup, Støvring. 
Formand Lisse Trads var Ældre Sagens repræsentant i panelet og Erik Ustrup var den kompetente mødeleder. Politikerne fik præcis fire minutter til at fremlægge deres partiers holdning til mødets fokuspunkter: Ældrepolitik i vores kommune, madpriser, stigende brug af elektronisk kommunikation samt den medicinske patient. Førstnævnte punkt omfatter alle Ældre Sagens indsatsområder, dvs. genoptræning, hjemmehjælp, pleje- og ældreboliger, madpriser og trafik.   Paneldeltagerne lagde ud med de konkrete punkter: madpriser og elektronisk kommunikation 
Hjemmeplejen er ikke god nok, og der er brug for flere personaleressourcer. De ældre skal have frisk luft hver dag og ikke lægges i seng allerede efter aftensmaden. Det handler om mere nærvær og ikke kun om fysisk pleje. Helt overordnet handler det om prioritering og mere kvalitet.
Plejehjemmene kører ikke. På grund af dårlig ledelse. Der mangler tre ting: ledelse og ledelse og ledelse! Budgetoverskridninger, f.eks. til omfattende vikarhjælp samt centralisering har været årsag til, at tillid og arbejdsglæde forsvandt og hele sektoren nærmest ødelagt. Det tager lang tid at bygge den op igen, men vi har tillid til den nye afdelingsledelse og decentralisering til ni områder. 
 Mere nærvær og mindre papir på ældrecentrene!  Helhedspleje. Større tillid til plejepersonalets kompetence og dømmekraft samt tilstrækkelig efteruddannelse.  Alle skal betjenes i borgerservice, telefonisk eller personligt, selvom der tilbydes elektronisk kommunikation. 
Ikke flere plejehjem, decentralisering i stedet for centralisering!  Demente skal have de nødvendige ressourcer på de nuværende plejehjem i stedet for kun at satse på de 30 nye centraliserede demensboliger på Kronhjorten i Støvring.
Maden skal være som på plejehjemmet Lotte på Frederiksberg. Dvs. beboerne skal  selv med til at bestemme menu’en og efter evne selv være med til at lave maden, der efter behag kan nydes sammen med et glas rødvin.
Vi skal fokusere mere på de svage end blot de ældre. De svage omfatter en meget større gruppe, og mange ældre stærke, og bliver stadig stærkere. På grund af kompleksiteten i ældreplejen er der mangel på mange flere uddannede hænder. Afskaf minuttyranniet og sørg for velsmagende mad.
Hvor der vilje, er der vej. Kig bare på Himmerlandshave i Suldrup, der arbejder på at blive Danmarks bedste plejehjem. Nøgleordene er ansvar og respekt, og redskaberne har været møderækker for lokale og interesserede,  -ofte var der op til 70 fremmødte.
Ældre Sagen har aktiviteter og frivillige, der kan få de ældre op af stolene.  Alle gode kræfter burde indgå et samarbejde med dem. 
Sådan lød nogle af udmeldingerne fra panelet. Umiddelbart var der megen enighed på tværs af partierne, -især om decentraliseringen, flere varme hænder og øgede ressourcer. 
Men Jens Sort Nielsen -på næsten 82 år, var ikke overbevist: - I lover guld og grønne skove alle sammen. Jeg er så heldig, at jeg kan klare mig selv nogenlunde, men min samlever kan ikke en gang pille sig selv i næsen. Personalet på plejehjemmet løber jo rundt, som om de havde ild i røven og gør det så godt, de kan. Men hvis der er nogle syge, så er der ikke hjælp til toiletbesøg, og så må man bare vente. Hvis en ansat er syg, så må man da finde en anden.
  Axel René Aubertin fra Oplandslisten var helt enig: 
- Der er utilstrækkelige personaleressourcer, og sådan har det været i de tyve år, jeg har været praktiserende læge i Støvring. For få økonomiske ressourcer giver ikke mulighed for reserver.
Og Rikke Karlsson var enig: - Man kalkulerer ikke med uforudsete ting på plejehjemmene. Der skal være hænder nok, også i forbindelse med sygdom hos personalet.
Anders Norup, formand for sundhedsudvalget, var enig i, at flere ressourcer var løsningen. 
Den skal findes ved at gøre arbejdspladserne mere attraktive for personalet. Bedre vilkår og styrket ledelse vil betyde mindre sygefravær, mere gejst og flere hænder til den praktiske pleje.
Relevante spørgsmål og kommentarer sørgede for, at man kom vidt omkring. 
Således satte Inger Bjørn et spørgsmålstegn ved, om de eksisterede ressourcer blev brugt rigtigt. Efter hendes mening kunne penge til indretninger af køkkener i demensboligerne bruges til noget andet og bedre.
Og Hanne Grethe Christensen  mente ikke, at der blev ansat tilstrækkeligt mange elever i kommunen og opfordrede i øvrigt kommunen til at genopfinde helhedsplejen.
  Jørgen Skov mente, at ældrepolitikken på nogle områder var blevet til en kortfattet hovsa-politik og efterlyste visioner, ikke blot fire år frem til næste kommunalvalg, men 10-20 år frem.
Samtlige paneldeltagere støttede visionstankerne.  Lisse Trads udtalte, at også Ældre Sagen arbejdede seriøst med visioner og tilbød samarbejde. Hun konstaterede, at der havde vist sig megen enighed på tværs af partierne, at der således var grundlag for samarbejde og de ønskede visioner.
Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"