Tidligere sprøjtehus indviet som nyt brandværnsmuseum i Nibe

Søndag, 12/07/2009 16:29

Godt 60 år efter, at det lille hus ved Nibe Kilde udgik af brug som lokal brandstation, blev det søndag taget i brug som lokalt brandværns museum.
Et nært samarbejde mellem Nibe Museum og Nibe Brandmandsforening har nu sikret det tidligere sprøjtehus en ny æra som hjemsted for en særudstilling om det lokale brandvæsen.
Frivillige medarbejdere fra Nibe Museum  har gennem måneder renoveret huset indvendigt, og i samarbejde med den lokale brandmandsforening er der nu indrettet en særudstilling, som er bemandet alle hverdags eftermiddage sommeren igennem
Søndag havde de to foreninger bag initiativet så inviteret offentligheden og alle parter med tilhørsforhold til det lokale brandberedskab og Nibe Museum til en festlig åbning og fremvisning af resultatet.
Formand for Nibe Museum Jan Dalsgaard gennemgik baggrunden for at sprøjtehuset nu er blevet til en del af Nibe Museum, og han takkede en række personer og sponsorer – herunder museets arbejdshold og Anna Hansen for planlægning og opfølgning – samt en række andre samarbejdspartnere og sponsorer som havde bidraget til dækning af hovedparten af de 93.000 kr., indretningen har kostet.
Jan Dalsgaard rettede en særlig tak til museets tidligere formand, fhv. borgmester Helge Bundgaard Nielsen, for et aldrig svigtende engagement og for at have sørget for at »åbne døre« til dels en række sponsorer og til myndigheder, for gennemførelse af projektet. Uden din hjælp ville projektet næppe kunne være gennemført som det er nu, sagde museumsformanden, direkte henvendt til Helge Bundgaard.
Efterfølgende understregede formand for Nibe Brandmandsforening Karsten Andersen, at ideen med et museum i det gamle sprøjtehus var en hel del år gammel, men at foreningen ikke havde set sig i stand til at løfte opgaven med både at renovere det gamle hus indvendigt og indrette en udstilling. Det var derfor et kærkomment initiativ, da et samarbejde mellem Nibe Museum og Nibe Brandmandsforening kunne blive en realitet, og vi stiller derfor gerne Brandmandsforeningens effekter til rådighed, sagde Karsten Andersen – med slet skjult hentydning til, at nogle effekter måske kunne tilhøre Aalborg Kommune. Beredskabschef Jørgen Pedersen nikkede imidlertid anerkendende og dermed godskrev han alle effekter til Nibe Brandmandsforening.
Karsten Andersen understregede endeligt, at det jo aktuelt er meget vigtigt for indsatsen i det kommunale beredskab, at historien bag beredskabet også er intakt. Det bidrager dette nye museum i høj grad til, og brandmandsforeningens formand takkede derfor de mange fra Nibe Museum og fra hans egen forening for den indsats de har lagt.
Endelig udtrykte Karsten Andersen ønske om, at Aalborg Kommune i tilknytning til det lille nye museum, nu vil tage hånd om at renovere området omkring Nibe Kilde, incl. det jerngitter som er så kendetegnende for kilden, og som blev bekostet og opsat af apoteker Annæus Nielsen omkring 1920.
Aalborg Kommunes beredskabschef Jørgen Pedersen, som for mere end 20 år siden selv var chef for beredskabet i den daværende Nibe Kommune, sagde ved åbningen, at det er vigtigt for det aktuelle arbejde at bevare historien. Det er det nye museum et eksempel på, og tidligere har Brandmandsforeningen vist et andet godt eksempel ved restaureringen af den gamle Opel Blitz. Jørgen Pedersen sagde endvidere, at han er helt tryg ved samarbejdet i beredskabet, og han er overbevist om, at den vestlige del af kommunen er godt dækket ind, med det engagement der vises.
Samarbejdet i det kommunale beredskab kommer også til udtryk ved en stor selvstændighedsfølelse – en følelse der i særdeleshed er kommet til udtryk ved nogle af de store brande i Nibe, sagde Jørgen Pedersen.
Afslutningsvis mindede beredskabschefen om, at sprøjtehuset bl.a. er omtalt i 1938, og at der dengang var tilknyttet i alt seks brandfolk, heraf en ledelse på to. Han opridsede samtidig nogle gamle regler, som viste at indsatsen ofte skete ulønnet, idet der kun var aflønning for den egentlige indsats under brand, hvor imod forberedelse m.m. tidligere ikke blev aflønnet.
Jørgen Pedersen overrakte derefter beviset på, at det kommunale beredskab vil sørge for at det nye brandværnsmuseum bliver behørigt sikret med alarm.
Efterfølgende havde de frivillige ved Nibe Beredskab fyret op under feltkomfuret, og de knap 100 fremmødte blev budt på Brændende Kærlighed, og Snapselauget Cimbrerne supplerede oplevelsen med smagsprøver på en til dagen fremstillet »Brand-dram«.

Nibe Avis, 15. juli 2009

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"