Unesco-dag med tyrkiske gæster i Aars

Af Torsten Hansen, Søndag, 10/11/2019 08:00

Det personlige møde betyder mere end nettet

AARS: Vesthimmerlands Gymnasium og HF i Aars er en af de danske Unesco-skoler, der arbejder med globalt medborgerskab, og i den sammenhæng har 1b og to af deres lærere, Marie Næsby og Kirsten Svejstrup, haft besøg fra et tyrkisk gymnasium i Izmir.

Det blev en fin dag med de to tyrkiske elever og deres lærer. Allerede i den første lektion, hvor parterne præsenterede sig for hinanden, var isen brudt, og for de danske elever var det lidt af en øjenåbner, hvor meget de egentlig havde til fælles med gæsterne.

Senere fulgte der gruppearbejde om Unescos 17 verdensmål. Hver gruppe skulle vælge ét af målene, som de ville arbejde med, for derefter at komme med bud på, hvordan man kan gøre en forskel personligt, lokalt, nationalt og globalt.

De elever, der har billedkunst som valgfag, lavede desuden, sammen med tyrkerne, flotte plakater, der skulle illustrere deres projekt. F.eks. valgte en gruppe mål nr. 4, der handler om, at uddannelse er nøglen til mange af de andre mål, mens en anden gruppe arbejdede med mål 13, hvor det er klimaet, der er i fokus.

Senere fremlagde eleverne for hinanden, og de sluttede af med at forpligtige sig på to ting, de selv vil gøre for at hjælpe med at nå verdensmålene i 2030.

Skoledagen blev sluttet af med, at man i samlet flok gik ud i skolens grønne klasselokale for at plante et symbolsk venskabstræ. Klassens tre miljørådsrepræsentanter og de to tyrkiske elever stod for plantningen.

Om aftenen var der fællesspisning for værter og gæster, hvor 1b blandt andet sang nationalsangen for tyrkerne. Efterfølgende overnattede de tyrkiske elever hos to elever fra 1b, og da der skulle siges farvel dagen efter, var det med lange kram og våde øjne. Én ting er at lave projekter over nettet med en klasse i et fremmed land, som VHG ofte har gjort. En anden ting er det personlige møde.

Tyrkerne har allerede lagt op til et fremtidigt samarbejde, og der foreligger en åben invitation til at besøge dem i Izmir både i forbindelse med ferie og meget gerne i forbindelse med en fremtidig studietur. Desuden planlægger de to skoler løbende at lave forskellige UNESCO-projekter sammen.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"