Væk med stoffer, op i masten og videre i livet - Aars seniorer hørte om unges opdragelse

Af Ture Damtoft, Mandag, 25/03/2024 08:04

AARS: Når skonnerten Fulton stævner ud fra hjemhavnen Marstal, er det med en unge drenge og piger, der i de fleste tilfælde ikke har fundet sig tilrette i skolen eller hjemmet eller begge dele.

Ensomhed, selvværd og trivsel er de overordnede udfordringer, som de unge kommer med til Fulton Fonden, når de bliver Esbjerg Matroser. Nogle har diagnoser og enkelte kan tidligere havde haft et misbrug.

Målet for et ophold på Fulton som Esbjerg Matros er at øge den unges trivsel og tro på egne evner, udvikle kompetencer samt at motivere til uddannelse og / eller beskæftigelse, så den unge i sidste ende bliver i stand til at mestre eget liv.

- På Fulton fokuserer vi på det, vi hver især kan. Ikke på det, vi ikke kan. Alle har en værdi og kan byde ind med noget. Måske kan man ikke yde 100 procent hver dag, men man gør sig umage, og så får vi styr på livets genvordigheder undervejs, fortalte chefskipper Jakob Jensen til lige omkring 100 i publikum til hans foredrag på Kimbrerkroen i Aars onsdag eftermiddag.

Et foredrag foreningen Aars Seniorer havde arrangeret, og som blev lyttet til med stor interesse og i stilhed.

- Der blev virkelig lyttet. Han var en god foredragsholder, der fik dem alle med, og så er det jo en meget interessant og lærerig fortælling, siger Per Drejer, formand for Aars Seniorer.

Bliver rettet ud

Skonnerten Fulton er bygget i Marstal i 1915 og sejlede de første 55 år med fragt. I 1970 overtog Nationalmuseet skibet, og Fulton Fonden blev senere stiftet, og hovedformålet blev at sejle med unge.

Programmet for unge med udfordringer hedder Esbjerg Matroserne, og afhængigt af alder, udfordringer og hvor meget de rykker sig, kan de unge være knyttet til Fulton i alt fra nogle få måneder til halvandet eller to år.

Når de er til søs, arbejder de side om side med besætningen af professionelle sømænd på Fulton, der støtter og hjælper dem til at udvikle sig.

- Vi ser på den individuelle unge og tager tingene, som de kommer. Vi har ikke så mange kasser at putte folk i, siger Jakob Jensen.

Han havde markante meninger om den situation, de unge kommer fra.

Hvor lærerne har opgivet dem, SSP samarbejdet ikke virker, forældrene måske er kørt trætte og den unge har fået en række diagnoser.

- Hvis de var blevet taget fat i i tide, og de ikke sad foran en computer og spiste masser af sukker, så var der måske slet ikke kommet diagnoser. Alt det med ADHD og ting og sager bliver stille og roligt pillet væk gennem arbejde og god kost. Der bliver lyttet til dem, og de får stillet voksenopgaver. De føler de kan noget, og mange får deres selvværd tilbage. Mange bliver rettet ud og er kommet ud i et godt arbejde, det havde de nok ikke haft, hvis de ikke var kommet med på Fulton, fortalte Jakob Jensen.

Halvdelen døde

Et eksempel var en ung mand, der skulle hjem til en fødselsdag i familien.

Var det nu også en god idé, for det var jo der, han var kommet ud i et stofmisbrug?

Den unge svarede, at det ikke var noget problem, for halvdelen, af dem han før omgikkes med, var i fængsel, den anden halvdel var døde af misbruget og han havde fået et helt andet liv ved at være Esbjerg Matros.

- I dag er han tømrer. De unge lærer at indgå i et fællesskab og samarbejde på Fulton. De får praktiske opgaver, som de lykkes med, og det giver dem mod på at komme videre i livet og troen på, det kan lade sig gøre, fortalte Jakob Jensen.

I slutningen af foredraget blev der stillet mange spørgsmål, og bagefter sluttede arrangementet med kaffe og kage og en god snak om foredraget.

- Det var et meget vellykket arrangement, og vi fik noget med hjem, som vi ikke havde tænkt på før, om hvordan de unge mennesker bliver tacklet.

Hvad der kan lade sig gøre, når de får lov at prøve noget andet, hvis ikke skolegangen passer til dem, siger Per Drejer.

Fulton Fonden støttes af andre fonde men er afhængig af private donationer, der kan trækkes fra i skat, hvis læseren skulle ønske at donere.