Erhverv Væksthimmerland: Ønsker at få egnens mindre virksomheder med og opnå vækst

Af Thorkil Christensen, Onsdag, 07/02/2024 08:00

VESTHIMMERLAND: Erhvervsfremmeorganisationen Erhverv Væksthimmerland, der er sammensat af de fire erhvervsforeninger i Vesthimmerland, er kommet godt fra start. Foreningen har over 200 medlemmer, fortrinsvis større og mellemstore virksomheder, men det er ikke nok. For at skabe vækst og udvikling i egne og medlemmernes rækker er der lagt en plan for 2024.

- Vi skal også have de små virksomheder med. Det vil vi rette fokus mod - for det er med de små vi kan skabe vækst og udvikling.

Sådan sagde formanden for Erhverv Væksthimmerlands bestyrelse, direktør Henrik Christensen, Løgstør, da foreningen forleden holdt nytårskur for det lokale erhvervsliv og samarbejdspartnere på resort HimmerLand i Gatten.

Omkring 100 deltog i Nytårskuren, som også havde form som et netværksarrangement med virksomhedsbesøg.

Henrik Christensen sagde, at den nye forening har fået en flyvende start med flere gode netværksarrangementer. Der har været fokus på business/breakfast, generationsskifte, kunstig intelligens, bæredygtighed og meget andet. Den slags skal vi have mere af, fastslog formanden som gav udtryk for glæde over, at foreningens rådgivning i løbet af sommeren kan rykke ind på Gundestrupgaard ved Aars og medvirke til at give besøgende "een indgang til kommunen".

Bagefter talte borgmester Per Bach Laursen om bl. a. erhvervsservice som ved lov skal ydes i kommunerne. Borgmesteren sagde, at generationsskifteproblematikken er vigtig for virksomhederne, og slog endvidere fast, at landbruget er en hel naturlig del af erhvervslivet. Måske især i Vesthimmerland. Han nævnte samarbejdet med Erhvervshus Nord i Aalborg, som er styrket, og sagde at Vesthimmerlands Kommune venter sig meget af Erhverv Væksthimmerland, som nu er klar til at udrulle en ny strategi.

Borgmesteren kom ind på Vesthimmerlands Kommune og de strukturtilpasninger, der har været, og som kommer omkring bl. a. skoler, idrætshaller og administrationsbygninger. Vi skal være i stand til at rationalisere vores egen drift. Det er ikke bare for sjov med strukturtilpasning, men vi skal være sikker på, at borgerne kan være tjent med det, sagde Per Bach Laursen.

Rationaler
Borgmesteren nævnte det gode samarbejde med bl. a. Rebild og Mariagerfjord kommuner. I dette samarbejde kan der ligge økonomiske rationaler.

Omkring landbrugserhvervet fastslog Per Bach Laursen, at bedrifterne kommer til at spille en central rolle i den grønne omstilling.

Direktør Mette Ravn, HimmerLand, fortalte om resortets udbygning, som man er nået i mål med efter tre års udvikling, hvor der er valgt til og fra. Der er bygget for 540 mio. kr. i løbet af de seneste to et halvt år. Organisationen er på plads for de 250 medarbejdere, hvoraf 130 er fastansatte.

- Nu skal vi sætte HimmerLand på Danmarkskortet, sagde Mette Ravn.

Grøn omstilling
Dagens emne handlede om grøn omstilling. Her havde landmand René Lund Hansen, Kristinesminde ved Løgstør, et oplæg, hvor han bl. a. fortalte om mejeriselskabet Arlas bæredygtighedsmodel. I modellen er der bl. a. fokus på biodiversitet, klima og dyrevelfærd.

- Hvis folk mener noget med bæredygtighed, så skal de også til at betale for det, sagde René Lund Hansen og gav udtryk for, at produktion og effektivitet kommer til at bære hele den grønne omstilling. Fødevareklyngen i Himmerland er den største indenfor Arla i Danmark. Og vi både kan og vil opfylde de danske klimamål, sagde han.

Erhvervschef Anna Oosterhof rundede Nytårskuren af med en orientering om Erhverv Vøæksthimmerlands strategi for 2024/2025.

- Vi er en ny forening for de fire store byer i Vesthimmerland og vore virksomheder skal konkurrere med resten af Danmark. Derfor har vi både en forening til netværk m.m. og en funktion med erhvervsservice. Vi skal være døråbner, skabe synlighed, være dagsordenssættende og udføre lobbyarbejde. Og det er vigtigt, at vi bruger hinandens kompetancer og at vi samarbejder, sagde Anna Oosterhof som nævnte digitalisering, grøn omstilling og kvalificeret arejdskraft som vigtige fokuspunkter.

Fra forsamlingen blev der stillet spørgsmål til erhvervschefen om Vesthimmerlands 47. plads på Dansk Industris liste over erhvervsklima. Anna Oosterhof lovede at arbejde for at kommunen kommer højere op på listen, og opfordrede i den anledning mødets deltagere til at svare ærligt på de spørgsmål, der en gang om året stilles af Dansk Industri og som afgør placeringen på hitlisten.

Nytårskuren blev afsluttet med en rundvisning på HimmerLand.

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"