Første ukrainske flygtninge i Aars

Af Torsten Hansen, Onsdag, 09/03/2022 09:00

AARS: Mandag eftermiddag flyttede de første ni ukrainske flygtninge ind på HEG i Aars. Der er tale om tre familier. Aars Avis har fået mulighed for at tale med den ene familie.

- Vi er meget taknemmelige, og vi ved nærmest ikke, hvordan vi skal vise vores glæde, siger Anya Antoniuk, der er universitetsstuderende fra Kyiv, og mestrer det engelske sprog bedst. Hun er sammen med sin mor, Oksana Antoniuk, rejst fra Kyiv, mens hendes far og bedstemor stadig opholder sig i Kyiv. De er rejst til Danmark sammen Oksanas bror, hans kone og deres datter.

De er kommet til Aars, fordi de har familie nær Aalestrup.

HEG stiller værelser til rådighed for de ni flygtninge på skolehjemmet og sørger indtil videre også for deres forplejning.

- Nogle af vores elever rykker sammen tre og tre i stedet for to og to for at give plads, forklarer Asger Andersen, HEG.

De fem fra Kyiv har været på flugt siden krigens første dag, hvor de forlod Kyiv og rejste til Vestukraine. Der opholdt de sig i fire dage, inden de fortsatte til Polen, hvorfra de nu er kommet til Aars.

- Det var svært at komme ud af Kyiv. Normalt tager det seks timer til Vestukraine, men det tog to dage, fordi mange gik, og der var mange biler, forklarer Anya Antoniuk.

De efterfølgende dage tilbragte de i beskyttelseslokaler om natten på grund af luftalarmer, og var lidt ude om dagen.

- Vi var meget bange.

Det var familien i Danmark, der foreslog dem at komme hertil.

- Vi vil gerne arbejde og finde et sted at bo - indtil krigen stopper, så vil vi hjem, hvis vi har et hjem, siger hun stille.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"