Fandt vejen i livet i Vestrup - gik fra stoffer og kriminalitet til udlært og med fast kæreste

Af Ture Damtoft, Onsdag, 08/02/2023 08:00

VESTRUP: Tirsdag bestod Nicolai Bisgaard Sørensen sin svendeprøve som materielmekaniker.

Nu tager han et halvt års pause fra skolebænken, inden han igen begynder på HEG i Aars og går i lære for at specialisere sig som mekaniker til lifte.

- Drømmen er at komme tilbage til Vestrup Skole og blive pedel - at starte forfra, og hvor jeg kan hjælpe børn. Jeg har det bedst med dem, som har det svært, siger Nicolai Bisgaard Sørensen. Den skole hvor det hele begyndte at gå galt for den 21 årige, og hvor han fik hjælp til at komme ud af et liv med stoffer, slagsmål og kriminalitet.

Et liv der begyndte at gå galt allerede da Nicolai Bisgaard Sørensen var syv år.

Det var da den ældste storebror begik selvmord. Tilbage sad Nicolai som den yngste af nu fire søskende og begyndte at føle, livet var ligemeget, for man skulle jo bare dø alligevel.

Følelser og tanker der ikke blev sat ord på, for han ikke vidste hvordan, man skulle gøre det, og der blev ikke rigtig talt om det i hjemmet i Vognsild, hvor han boede med sin mor og søskende.

Hash, coke og heroin

Sidste år med rigtig skolegang var 6. klasse på Vestrup Skole, og det gik helt galt i 8. klasse på Østermarkskolen i Aars.

- Jeg blev smidt ud, fordi jeg bankede en anden elev. Han brækkede næsen, fik to blå øjne, og jeg kan ikke huske, om der var noget med kæben også, Jeg så sort, og så kan jeg ikke stoppe igen, siger Nicolai.

Han kom på Farsø Skole, men egentlig var skolegangen stoppet for ham.

I stedet for lærte han, hvordan man skaffer sig stoffer, begyndte selv at sælge og lavede en masse andet.

- Jeg var blevet ligeglad med det hele. Jeg røg hash, tog coke og amfetamin, og har også prøvet ryge-heroin en gang. Det er derfor, min hjerne er så ristet, fortæller Nicolai, der godt ved, hvor heldig han var dengang.

For selvom politiet helt klart vidste, hvem han var, blev han aldrig taget for noget, og straffeattesten er ren.

En nøgle klar

Han er stadig heldig.

For med god hjælp fra en masse mennesker, et godt forhold med kæresten Kathrine, og sin egen indsats har Nicolai været stoffri i snart fire år. Han har taget Folkeskolens afgangsprøve og er lige blevet udlært som materielmekaniker.

Et af de mennesker, der har hjulpet allermest, er Anders Kjær Kristensen,

serviceleder - eller pedel - på Vestrup Skole i over 20 år og han husker tydeligt den lille Nicolai og især den Nicolai, som kom i et EGU (erhvervsgrunduddannelse) forløb som 16-årig.

- Han kunne lige så godt være i fængsel eller slet ikke være her mere. Takket være hjælp, bliver han en skatteborger, der bidrager til samfundet. Nicolai har været heldig at møde de rigtige mennesker på det rigtige tidspunkt, hvor han selv var klar til at komme ud af det skidt, han var i. Det er takket være HEG, sagsbehandleren i Vesthimmerlands Kommune, alle på Vestrup Skole, og så Versalift, der gav ham en læreplads. Jeg har lavet en masse sammen med ham, og han er en rigtig sød dreng. Men det finder man jo først ud af, hvis man bruger tiden på ham, og så har han vist en masse godt, og at man kan have tillid til ham. Vi har en nøgle klar til ham på skolen, hvis jeg har brug for en afløser, og jeg vil blive glad, hvis han overtager efter mig. For Nicolai kan jobbet, og så er han rigtig god med børn, siger Anders Kjær Kristensen.

Kørte i grøften

Nicolai ved godt, han har begået en masse fejl.

Starten på livet var hård.

Faderen er alkoholiker, forældrene blev skilt tidligt og storebroderens selvmord gav nogle sår, som den lille dreng ikke fik hjælp til at hele.

Oveni kom ordblindhed og ADHD, som han først blev diagnosticeret med som 18-årig.

Han kørte i grøften, men nu, hvor hjælpen og kæresten er der, har Nicolai også besluttet at blive på vejen - selv om det kan være svært.

- Jeg savner at tage stoffer, hver gang noget er svært, og jeg bliver frustreret.

Men jeg skal lære af mine fejl og vælge det rigtige. At være sammen med Kathrine i stedet for at tage stoffer. At gå i skole selv om det er svært. Jeg følte, alle var imod mig. Nu passer jeg på mig selv og Kathrine, og prøver at hjælpe min far, selv om det er et anspændt forhold.

Du skal måske lige have med, at jeg er fodboldtræner for drenge og piger i VØ91. Og så glæder jeg mig til at holde pause fra skolen og måske hjælpe mere til på Vestrup Skole, siger Nicolai Bisgaard Sørensen med et smil.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"