Forskere skubbede til videnshorisonten i Hornum

Af Ture Damtoft, Lørdag, 06/05/2023 08:00

HORNUM: Fulde huse og masser af viden til fire foredrag under "Forskningens Døgn" i Kulturdebathus Søttrup i Hornum.

Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival under Uddannelses- og Forskningsministeriet, der skaber mødesteder mellem forskere og borgere, og møderne i Hornum var karakteriserede af stort engagement fra både forskere og publikum, uanset om emnet var landbrug, aktivistisk forskning, nanoteknologi eller solceller.

- Det var imponerende. Det var information på et højt niveau og folk med videnskab bag sig. Jeg var så heldig, at jeg kunne komme til alle fire foredrag, og hver enkelt foredragsholder gjorde det meget professionelt og var gode til at formidle deres store viden. Man tænkte "for pokker da", der fik du godt nok noget ind i hovedet, siger Preben Stæhr fra Aars med tydelig begejstring.

Fald ikke for guld

En af forskerne var postdoc Martin Bondesgaard fra Aarhus Universitet, der fortalte om nanoteknologiens begyndelse, muligheder, faldgruber og resultater - og kom også med lidt oplysning til forbrugerne, så vi ikke lader os lokke til at bruge for mange penge på vores elektronik.

- Begyndelsen var for eksempel kunstig sne i Hollywood i 1920erne, hvor man først brugte bomuld. Men det antændte spontant og brændte nærmest et studie ned. Så gik man over til et andet stof, som overhovedet ikke var brandfarligt og begyndte også at sælge det til privat brug. Det var lavet af ren asbest, og i dag ved vi jo godt, hvor farligt det er. Vi er blevet meget opmærksomme på farerne, og når vi vælger grundstoffer at arbejde med, er der tre overvejelser. Hvor sikre er de at arbejde med, hvor tilgængelige er de, og hvor meget koster de. Guld koster f.eks. 344 kroner pr. gram og kobber lidt over 5 øre, og de leder lige godt. Så hvis I skal købe elektronik, og sælgeren prøver at sige, det guldbelagte er bedre, skal I ikke falde for det, fortalte Martin Bondesgaard.

Når han fortalte om at arbejde i størrelser på 2 nanometer - svarer til nærmest ufattelige 0,000002 millimeter - og viste et foto, hvor de enkelte atomer kunne ses, var det spændende, men mere spændende var evnen til at fortælle om de praktiske implikationer af nanoteknologi.

At Aarhus Universitets arbejde med katalysatorer er grundforskning, som virksomheder arbejder videre med. At danske og vestlige forskere tager langt større hensyn til miljø og mennesker end andre lande og at forskere lader sig inspirere af andres ideer og arbejdsmetoder.

Fra mikro til makro

Den tråd om samarbejde på tværs af lande og kontinenter og endda fagområder gik mere eller mindre igen i alle foredragene i Hornum, og fra et foredrag om arbejde med det mikroskopiske blev perspektivet også ført over i det makroskopiske i geopolitik ved spørgsmålet, om ikke Kina bare kan stjæle vestens ideer fra de artikler, som forskerne løbende får udgivet.

- Vi har altid delt viden, og måske udelader man et vigtigt skridt i sin artikel, var det diplomatiske svar fra Martin Bondesgaard.

Efter hvert foredrag var der for det første mulighed for at stille spørgsmål, og for det andet en god debat og diskussion mellem tilhørerne - præcist formålet med både Forskningens Døgn og Kultur Debathus Søttrup.

- Vi sad og snakkede efter foredragene, om der kom noget på bordet, om vi blev klogere af det? Det gjorde der, og det blev vi. Om det betyder noget for både publikum og for forskerne, at de kommer ud og holder foredrag, og det gør det tydeligvis for begge parter, og så betyder det også noget for samfundet, at vi allesammen kan blive lidt klogere, siger formand for Kultur Debathus Søttrup, Hans Grishauge, der lover at søge om en række foredrag igen i 2024 og i mellemtiden invitere flere foredragsholdere, der kan udvide og måske udfordre vores videnshorisont.

Og Preben Stæhr er klar til at få meget mere tankevækkende lærdom.

- Der var meget at tage med. Foredraget om aktivistisk forskning og alternative fakta tog jeg virkelig med mig og tænkte over, men alle fire foredrag lærte man af, og jeg vil helt sikkert komme til flere foredrag af den kaliber i Hornum, siger Preben Stæhr.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"