Fra depression og tilbage til begyndelsen i Aars: Andreas Højsleth vil etablere nyt dynasti og være nr. 1 igen

Af Ture Damtoft, Onsdag, 23/11/2022 08:00

AARS: Året er 2019, og Andreas Højsleth fra Aars er på toppen sammen med holdet fra Astralis.

Tre majors og 16 vundne turneringer på to år.

Rejser i hele verden, store beløb ind på bankkontoen, masser af fans og Andreas "Xyp9x" Højsleth har etableret sig som "clutch-ministeren" på holdet.

Ene mand tilbage har han igen og igen vundet runder i turneringer fra situationer, der ellers så håbløse ud.

Masser af videoer på youtube and andre streaming-platforme, hvor han ene mand tager både to, tre og fire mand ud til kæmpe jubel fra publikum, viser hvor populær Aars-drengen er.

- Det hele var nyt i de år. Jeg tænkte ikke på den mentale del, men det fysiske var vigtigt. Vi fik større fokus på sund kost, fysisk træning og god søvn. Det bliver aldrig hverdag på turene. Man vænner sig selvfølgelig til miljøet, og at man skal præstere, men det føles aldrig normalt, fortæller Xyp9x om tiden, inden han gik ned med stress.

Simpelthen udbrændt

Året 2020 ramte Astralis hårdt.

Først meldte in-game leader Lukas "gla1ve" Rossander, at han var nødt til at tage en pause, og i maj gjorde Andreas Højsleth det samme.

Årsagen var stress og pausen blev på fem måneder.

- Det kom gradvist. Det var en kombination af at være på toppen og føle, vi skulle blive der. At rejse langt over 100 dage om året og være en del af det cirkus omkring turneringerne. Man skal være 100 pct. mentalt tilstede og have stor fysisk udholdenhed, og min krop var bare overgearet. Jeg havde brug for en pause, min krop havde brug for en pause, jeg var simpelthen lidt udbrændt efter fire år med Astralis og to af, hvor vi var nærmest "unbeatable", fortæller Andreas Højsleth.

Privat skete der også en del.

Han flyttede fra København tilbage til Nordjylland og bor nu i Nørresundby sammen med sin kæreste.

- Det var for at komme tættere på familien og vennerne. Vi trives godt, og jeg har det rigtig godt, siger Andreas Højsleth og vil helst ikke fortælle mere om privatlivet udover, at han ser familien mere nu end for tre-fire år siden.

Til gengæld vil han gerne fortælle om, hvordan Astralis hjalp ham og gla1ve tilbage, og hvordan det mentale pres bliver håndteret i det, som efterhånden er blevet et stort internationalt firma.

- Der var og er stor forståelse fra Astralis for, at det er sindssygt stressende hele tiden at skulle være på. De sagde hele tiden, "tag den tid du har brug for". Det er også derfor, jeg er tilbage, fordi jeg ikke er blevet presset, siger han og nævner et af de nye medlemmer på holdet.

Der har været en del udskiftning, og blandt andet Benjamin "blameF" Bremer er kommet ind fra et amerikansk hold.

- Han kommer fra et miljø, hvor man i større grad gerne vil sætte mål og presse hinanden og så ind på et hold, hvor vi har en rigtig god dynamik. Hvor man er der for hinanden og kan give hinanden et klap på skulderen, når det går godt, og især når det går skidt. Vi vil selvfølgelig op og blande os i toppen og ligge nummer et i Verden igen, men der er ikke noget tidspres på, siger Andreas Højsleth.

Råd: Ha' det sjovt

Som Xyp9x synes han lige, der mangler de sidste procenter, inden han er helt tilbage, hvor han vil være.

"Clutch-ministeren" med det store overblik, der "out-smarter" modstanderne, fordi han tænker hurtigere og mere taktisk.

- Jeg har aldrig været den, der vandt på sigtekorn. Jeg har været et skridt foran og kunnet forudsige, hvad modstanderne måske ville gøre. Der mangler stadig lidt, mit kølige overblik har måske taget et lille hit, og det er noget, jeg arbejder på. Samtidig er det også et nyt hold, og der kommer en anden dynamik, det skal vi også arbejde efter, siger Andreas Højsleth, der hurtigt sætter ord på målsætningen.

- Det ville være fedt at vise, man kan bygge et hold op. Etablere et nyt dynasti og vise, man har en stor aktie i det.

Hvornår stopper han så med e-sport?

- Jeg stopper, når det ikke er sjovt mere, men jeg elsker at spille, som det er nu, så jeg har ikke nogen planer om at skulle stoppe, siger den 27-årige.

Xyp9x ved godt, at alderen - men først om mange år - indhenter sportsfolk. Også dem hvor udenforstående kan tænke, at de jo bare sidder ned. Men det er flere timers høj koncentration med intense situationer.

Det er hårdt, kræver mange timers træning og fysisk arbejde, men det skal være sjovt - og det er det eneste råd Andreas Højsleth vil give de drenge og piger, der sidder og drømmer om at blive professionel; ha' det sjovt.

- Der er jo mange ting, jeg kunne sige, men det vigtigste er at have det sjovt. Man lærer sjældent noget, hvis man sidder og er sur på spillet, modstanderne eller sit eget hold. Jeg ser kampe på Twitch, hvor spillerne er sure på hinanden, og jeg krummer tæer næsten hver gang. Jeg kan da også komme til at sige noget, når jeg spiller, men der kommer sjældent noget positivt ud af det, siger Andreas "Xyp9x" Højsleth.

Onsdag eftermiddag slutter han ringen og kommer tilbage til der, hvor det hele begyndte, når Xyp9x og resten af Astralis holdet mødes deres nordjyske fans på HEG i Aars på deres danmarksturné.

For første del af interviewet læs Aars Avis uge 46.

 

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"