Fremtids-folkemøde om Vesthimmerland - Dødsspiralen for landdistrikter og landsbyer skal stoppes

Af Ture Damtoft, Onsdag, 22/05/2024 09:00

VESTHIMMERLAND: “Hvis ikke vi gør noget, ender vi der, hvor vi er på vej hen”, er tanken hos en lokal initiativgruppe med seks borgere og blandt andre tidligere formand for Folketinget, Christian Mejdahl.

Gruppen inviterer alle borgere til Folkemøde lørdag, 8. juni med emnet “Landdistrikter/landsbyens udvikling og de udfordringer, det giver”.

- Emnet er så aktuelt som aldrig før, fordi de større byer i stigende grad trækker tilflyttere til sig. I disse uger hører vi om, at mange landsbyer er inde i en dødsspiral med nedgang i befolkningstal, tab af arbejdspladser, og tab af servicefunktioner m.m. Den udfordring kender vi alt for godt, og derfor sætter vi fokus på den ved et Folkemøde i Næsborg Sogn, siger Christian Mejdahl, der styrer debatten på dagen.

Den bliver med deltagere, som indtager positioner, hvor de kan være med til at ændre udviklingen.

På Folkemødet deltager formanden for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard, digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre, folketingsmedlem og tidligere kommitteret for hjemmeværnet Bjarne Laustsen, samt Vesthimmerlands borgmester Per Bach Laursen.

Dagen begynder med en morgenandagt i Næsborg Kirke og derefter en guidet lokalhistorisk bustur rundt i sognet, som har en righoldig historie. Inden frokost og derefter en eftermiddag på festpladsen med oplæg og debat om emnet.

- Det er af vital betydning for mange landdistrikter og landsbyer. Ikke kun her på egnen men i hele landet. Publikum vil også kunne deltage med spørgsmål, siger Christian Mejdahl.

Næsborg erklæring
Regeringen skulle være kommet med et oplæg om udvikling i landdistrikterne i februar, men kommer nu tidligst med det henover sommeren.

- Jeg havde håbet, det kom inden folkemødet, så det også kunne have indgået i debatten. Det er jo et eksperiment, at sådan en bette landsby holder folkemøde. Det vi håber, er jo dels, at der kommer nogle mennesker. De fire oplægsholdere kan så kridte banen op, og vi kan samle nogle ting op fra mødet og lave en “Næsborg erklæring”, der kan gå videre til beslutningstagerne, siger Christian Mejdahl, som har et snusfornuftigt svar på spørgsmålet, hvad der skal gøres for at vende udviklingen i landdistrikterne.

- Det er derfor, vi holder folkemødet, for at nogen kan fortælle os, hvordan vi kan vende udviklingen. Vi vil fortælle om, hvordan det er, og hvordan det var, og hvilke ting der er kendetegnende for et landsogn. Det kommer aldrig tilbage, som det var i mine drengedage, men det vi kan håbe er, at der kommer stabilitet i landdistrikterne, så vi kan stoppe affolkningen og måske tiltrække nye borgere, siger Christian Mejdahl.

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"