Frost bør sætte forårsarbejdet i marken på stand by

Af Ture Damtoft, Onsdag, 10/04/2019 13:58

ERHVERV: DMI melder om nattefrost ned til tre graders frost i de kommende dage. Derfor råder chefkonsulent planteavl i Agri Nord, Flemming Floor Jensen til, at man er varsom med planteværn og gødning i marken. De kommende nætters frostvejr vil nemlig stresse planterne, og derfor skal man være påpasselig med, hvad man udsætter planterne for.

I forhold til gødning skal man ikke køre flydende typer såsom flydende gødning eller mangan på.

- Flydende gødning svider planterne, når planterne er stressede. Dog kan man godt give handelsgødning eller gylle. Kulde er faktisk en fordel i forhold til gylle, idet lavere temperaturer giver en lavere fordampning, siger Flemming Floor Jensen.

Chefkonsulenten råder til, at man bliver hjemme med planteværn og vækstregulering i kulden. Behandlingerne har ingen effekt, når der er koldt.

- Der er ingen effekt af ukrudtsmidler, når planterne ikke er i vækst, og det er de ikke, når der er frost. Vækstreguleringsmiddel, der ellers er sæson for nu, virker ikke i kulden. Når temperaturen når under cirka 8 grader så holder det op med at virke afhængigt af typen. Kulden fungerer desuden i sig selv som vækstregulering, siger Flemming Floor Jensen.

Der er derfor ingen grund til at føje yderligere problemer til marken, for de kommende par dages vinterlige temperaturer kan komme til at give skade i sig selv, hvis frosten bliver hårdere og længerevarende. I blomstrende raps er der fare for, at blomsterne falder af, eller at planten bøjer ned, og starter en ny vækst fra jordhøjde.

I vintersæden kan bladene få et hak og en form for et bånd tværs over bladet.

- Det betyder ikke noget, men er et tegn på, at planten har fået frost, siger han.

Jordtemperaturen er desuden så høj på nuværende tidspunkt, at planterne ikke er i fare for at gå ud.

- Der er lidt varme ved rødderne, og jorden bliver ikke bundfrossen, så der sker ikke noget, siger Flemming Floor Jensen.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"