Hornum-Ulstrup Septembermarked: Politikere vil gøre det lettere at få tilladelser

Af Ture Damtoft, Onsdag, 20/09/2023 07:00

HORNUM: Septembermarkedet i Hornum var stedet, hvor digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) annoncerede, at det skal være betydeligt lettere for by- og markedsfester at søge om tilladelse til deres aktiviteter.

At søge om tilladelse er nemlig en bureaukratisk labyrint som lokale markeder, og dermed også Hornum-Ulstrup Septembermarked, nogle gange er faret vild i, og hvor hjælpen fra offentlige myndigheder har været minimal.

Ansøgningsprocessen og behandlingen er blevet kritiseret i flere år af både de enkelte byfester og Sammenslutningen af By-og Markedsfester, hvorfra formanden Otto Skak, Kolding, havde indbudt repræsentanter fra Hornum-Ulstrup, Vorbasse og Hjallerup markeder til at fortælle om deres problemstillinger til Marie Bjerre og til det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen (A).

Repræsentanter fra de tre markeder kunne fortælle ministeren og MFeren om ansøgninger, der først blev behandlet et par dage inden markedsåbning, selv om de var indsendt i meget god tid inden ansøgningsfristen, og med så komplicerede regler, ansøgninger og opfølgende spørgsmål, at der hurtigt går både en, to og tre ugers fuldtidsarbejde for en frivillig, der hellere ville bruge kræfterne på at skabe en god oplevelse for gæsterne.

Bankede på åben dør

Det var en åben dør, politikerne bankede på hos ministeren, der succesfuldt har argumenteret for, at en forsimpling og en digitalisering af ansøgningsprocessen skulle skrives ind i finanslovsforliget og finansieres af de 250 millioner kr., der er afsat til landdistrikter årligt i perioden 2024 til 2027.

- Det skal være een fest og een ansøgning, og vi skal gøre det nemmere med digitalisering. Det er jo fantastisk med byfester og den sammenhængskraft de giver lokalt og i landsdelene. Det bliver sværere og sværere at være frivillig, og for at de kan bruge mindre tid på ansøgninger, skal vi have en digital løsning. Jeg vil ikke se på den bagvedliggende lovgivning, og der er lang vej igen og ingen tidshorisont, men det er kommet med på Finansloven, og der er politisk vilje til at gennemføre det, sagde Marie Bjerre om sit syn på sagen.

Der var opbakning til det synspunkt hele vejen rundt, og ministeren fik ros af sin folketingskollega.

- Jeg vil gerne rose Marie Bjerre for udspillet. Når vi laver ansøgning via et online system, skal man ikke kunne aflevere, hvis alt ikke er fyldt ud, og så skal det være op til myndighederne at kontakte festerne, hvis der mangler oplysninger, sagde Bjarne Laustsen, der er bosat i Rebild Kommune og har boet i Vesthimmerland.

Tror det lykkes

Hele mødet blev holdt i en meget konstruktiv og fordragelig ånd, hvor der blev lyttet til hinanden, og hvor repræsentanterne fra markederne fik en tro på, at det på sigt bliver nemmere at få tilladelserne hjem.

- Det var en fornøjelse af bruge søndagen på det møde i Hornum. Vi har haft gang i den proces i mange år, og alle har ville gøre noget ved det, men det er ikke blevet til noget. Nu har vi endelig en minister, som vil gøre noget ved det. Fordi vi har den regeringssammensætning vi har, jeg tror på, at det nu endelig kan lykkes. Vi har set fester, som er bukket under, fordi frivillige ikke vil mere. Og vi har set frivillige, som lige pludselig har hæftet personligt, fordi noget er gået galt i ansøgningsprocessen. Den risiko kan være der nu, men den skulle gerne blive elimineret med een fest, een ansøgning, siger Otto Skak.

 

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"