Jens Nielsens billeder kom frem fra gemmerne i Aars

Af Ture Damtoft, Onsdag, 28/11/2018 09:42

AARS: Efter at have været gemt væk i depot, har kunstmaleren Jens Nielsens malerier igen fået et publikum i Aars.

I fredags, 23. november var der fernisering i Vesthimmerlands Musikhus Alfa, hvor omkring 50 lokale kunstinteresserede var mødt op for at se de 24 akvareller og et enkelt oliemaleri.

Kunsthistoriker Maria Stensgård Poulsen introducerede kunstneren og værkerne, og hun lagde især vægt på, at Jens Nielsen var formet af kristendommen, selvom han ikke var medlem af Folkekirken.

- Han var formet af en fri menighed og frie tanker. Han arbejdede på friskoler uden læreruddannelse, og hans kunstneriske virke begyndte med keramik og træskærerarbejde. Siden fordybede han sig i kunsten og udstillede første gang i København i 1934. I 1971 fik han sit eget museum og atelier i Holstebro. Det lukkede i 2014, og i dag indgår hans værker i Holstebro Kunstmuseums samling. Han arbejdede med primær farverne og med en eksplosiv ekspressionisme. Akvarellerne er mere lyriske og lette i udtrykket end oliemalerierne, og han arbejder med det velkendte i nye udfordrende rammer, sagde Maria Stensgård Poulsen i sin introduktion.

Igen er det Støtteforeningen Alfas venner, som står bag udstillingen, der er åben frem til 15. januar.

De 50 gæster blev budt på et glas mousserende vin og lidt kage, og så blev de 24 malerier beundret og diskuteret. Hvordan tolker man for eksempel et maleri med en kvinde i rødt tøj og en mand i blåt?

Den ene mente, det viste et elskende par, og den anden et par i konfrontation. Men, det er lige, som det skal være i følge kunsthistorikeren.

- Der er altid brug for at tænke over de ting og hele tiden tage kunsten og endda livet til revision. Det er altid godt at tage på udstilling og diskutere værkerne, og det er med til at holde kunsten levende, sagde Maria Stensgård Poulsen.