Livlig debat i Blære ved ministerbesøg men ingen løfter

Af Ture Damtoft, Onsdag, 23/08/2023 07:00

BLÆRE: Uddannelse, lånemuligheder, offentlig transport, vedvarende energi og stigende udgifter var nogle af emnerne som minister for bl. a. landdistrikter, Louise Schack Elholm (V), blev præsenteret for under sit besøg i Blære.

En time havde repræsentanter for visionsrådene i Vesthimmerlands Kommune til at fortælle om de udfordringer, de oplever.

Ikke lang tid, og der var tydeligt engagement og følelser på spil fra de borgere og politikere, der præsenterede deres tanker om muligheder og forhindringer i udviklingen af landområder.

Alt sammen i en god stemning på først Sløjestien og i bålhytten og sidste halvdel i hallen, hele tiden med skiftende bidragsydere.

- Skolen i Ranum, som er den femtestørste by i kommunen, lukker, og så får vi at vide, "I kan bare lave en friskole". Nej, det kan vi ikke, for der ligger andre friskoler lige omkring, var Tina Kruse fra Ranums første bidrag.

- Vi skal til at have nogle 150 meter høje bamser med rødt lys på lige ved siden af vores bolig. Det kommer til at ligne Amsterdam og huspriserne bliver forringet. Og vil unge gerne købe husene alligevel, så kan de ikke låne penge til det, fordi vi ligger i det bankerne kalder et sort område, kom det i en lind strøm fra Jørgen Riise, Gundersted om de seks vindmøller, der snart skal stilles op i området, og konsekvensen af dem.

- Kunne el-produktionen beskattes i den kommune vindmøller og solceller bliver opstillet i, ville det lokale samfund få meget mere ud af det. Nu stikker jeg lidt til dig, fordi du er sjællænder, og der er mange steder, hvor de ikke vil have vindmøller op, sagde Lene Mikkelsen, Simested til ministeren, der kvitterede med latter og en forsikring om, at der skam også er vindmøller i Sorø Kommune, hvor hun bor med sin mand og ministerkollega Torsten.

Fuldstændig løbsk

Alle kunne være enige om to ting: At der er store udfordringer med økonomien og derfor med at få råd til den ønskede velfærd, og at med lokalt engagement kan man komme rigtig langt - hvis bare der støttes op om det med økonomi.

- Det vi skal tage med er nogle overordnede ting. Vi er nødt til at kigge på økonomien. For eksempel på det specialiserede område, hvor det løber fuldstændig løbsk. Bare i Vesthimmerland har vi brugt otte millioner kroner mere end planlagt på specialundervisning og fem millioner mere på anbringelser. Vi er tvunget til at finde pengene til det, og det bliver ofte til lukninger. Der er nødt til at komme penge ovenfra, hvis man vil landdistrikterne inde på "borgen", sagde Inger Nielsen (V) i hendes egenskab af formand for byrådets børne- og familieudvalg.

Der blev kvitteret for det hele af ministeren, der dog ikke kom med løfter om regel- eller lovændringer.

Men hun blev lidt klogere på Vesthimmerland, og fik nok også bekræftet, at landområderne i kommunen har præcist de samme udfordringer som i andre kommuner.

- Det specialiserede område er en udfordring alle steder jeg kommer. Udfordringen med lånemuligheder skyldes i høj grad hvordan reglerne bliver administreret. Det er en prioritet for os, at vedvarende energianlæg skal komme de lokale til gavn. Det er også nyt land, og reglerne var der ikke i forvejen. Det er gode input, jeg har fået, og jeg tager det hele med mig. Det er dejligt at mærke jeres engagement, og I er et godt eksempel på, at det handler om, at man kæmper for lokalsamfundet, og står sammen om at udvikle det, sagde Louise Schack Elholm, der var på besøg i forbindelse med partiets sommergruppemøde i Vesthimmerland.

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"