Lokal minkavler håber på afklaring i 2021

Af Ture Damtoft, Onsdag, 14/04/2021 08:23

BLÆRE: Søren Kristiansen i Blære har fortsat dyr at stå op til.

Med 250 søer og 50 ammekøer skal arbejdet passes på Fælledgård på Fælledvej ved Blære. Lige ved siden af står de tomme minkhaller, hvor der var 13.000 dyr indtil november måned.

Aflivningen skete hurtigt og med den lokale avlers gode vilje, for der blev konstateret smitte på farmen nogle få dage efter statsminister Mette Frederiksens ”ordre” om, at alle mink i Danmark skulle aflives.

For en måned siden kom så første del af den kompensation, avlerne blev stillet i udsigt at få hurtigt - ironisk nok med navnet ”tempo-bonus”.

Der gik 40 kr. pr. mink - i alt 520.000 kroner - ind på en efterhånden slunken konto.

- Vi har jo haft en del måneder, hvor vi ikke havde en krone, selvom de jo havde lovet at tempo-bonussen skulle komme hurtigt. Så vi har været rundt med hatten i banken, fordi der var regninger, der skulle betales. De har da været forståelige, men det er da ikke rart at skulle gå rundt og faktisk tigge og be, siger Søren Kristiansen. I sidste uge fik han så udbetalt et a-conto beløb på 100 kr. for de destruerede dyr - i alt 1,3 mio. kr.

Nu mangler så afregning i forhold til auktionspris, kompensation for produktionsfaciliteter og dækning af 10 års driftstab. Der er endnu ikke kommet en bekendtgørelse om kompensations-tarifferne, og jo hurtigere jo bedre mener Søren Kristiansen, som vover pelsen ved at sige, det gælder for alle minkavlere.

- Jeg er glad for at vi har fået de penge, men for at kunne komme videre ville det være rart at få en forholdsvist hurtig afslutning. Det vil være, at det hele bliver gjort op i år, så vi kan se, hvad der er tilovers, og hvordan vi kan komme videre, siger han uden de store forhåbninger.

Der er i stedet en forventning om, at tingene kan trækkes i langdrag, hvis kompensationen for de aflivede mink ikke følger auktionsprisen.

- Som det ser ud nu, vil de kun give os 250 kr. pr. skind, og det er vel ikke helt rimeligt, hvis auktionspriserne lander på 400 eller 500 kroner, mener Søren Kristiansen.

Men netop fordi danske og hollandske mink bliver solgt for sandsynligvis sidste gang, er det vel forventeligt, at priserne stiger ualmindeligt meget i år?

- Alle mink-avlere i Danmark havde jo en forventning om, at priserne her i 2020 skulle stige kraftigt. Så kan vi være tilfredse med 250 kr.? Men det kan jo være, vi kommer derud, hvor man tænker, om det er kampen værd. Det må vi jo se på, det er svært sådan lige at svare nu på, hvordan vi ser på det, når det hele er gjort op, siger Søren Kristiansen.

Til den tid vil han tage beslutningen om, hvorvidt hans ”hobby-landbrug” - som han selv kalder det - skal udbygges.

- Men jeg venter til min revisor kan fortælle mig, hvor meget der bliver til mig og min familie, når alle kreditorer er tilgodeset og afskrivninger foretaget. Det bliver forhåbentligt en fornuftig sum, men indtil da skal jeg ikke ud og investere i udbygning, vindmøller eller solenergi, siger Søren Kristiansen.

I alt er der til nu givet 657 mio. kroner i erstatning for mink ifølge Fødevarestyrelsens seneste tal fra 9. april.

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"