Minister går ind i sag om møller ved Bjørnstrup

Af Ture Damtoft, Onsdag, 02/02/2022 09:00

GUNDERSTED: Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek besøger Gundersted på fredag.

Formålet er at få et førstehåndsindtryk af omgivelserne, og hvordan de eventuelt vil blive påvirket, hvis der rejses seks vindmøller.

Sagen er havnet på ministerens bord, fordi stiftsøvrigheden i Viborg Stift har nedlagt veto mod det foreslåede projekt med seks vindmøller i området mellem Gundersted og Blære. Dermed er det kun på ministerielt niveau, at det veto kan omgøres.

Adskillige politike partier har meldt ud, at kirkens ret til at nedlægge veto er problematisk.

I Vesthimmerland vil borgmester Per Bach Laursen bare gerne have opstillet nogle vindmøller.

- I mine fire år som borgmester er ikke eet eneste vindmølleprojekt blevet til noget. Til Viborg Stifts fordel skal det siges, at de reagerede allerede i 2017, da vi lavede lokalplanen. De har bare ikke henvendt sig til kommunen siden. Vi har kompetente medarbejdere, som behandler projekterne, og det skal være 100 pct. i orden, når det bliver fremlagt for byrådet. Indsigelsen fra stiftet er ikke 100 pct. i orden, og derfor har vi været nødt til at sige, at vi vil inddrage ministeren, siger Per Bach Laursen (V). Han har til andre medier udtalt, at alle partier kommunen bakker op om den grønne omstilling. I det konkrete tilfælde om de seks vindmøller ved Bjørnstrup mellem Gundersted og Blære var der imidlertid stor uenighed, da sagen senest blev behandlet i byrådet. - Det er der, hvor jeg som borgmester bliver nødt til at sige, at vi skal have diskuteret det her igennem, og nu skal vi have ministeren på banen.

Jeg savner hjælp fra regeringen til at få opfyldt vores klimamål om 70 pct. vedvarende energi i 2030, siger Per Bach Laursen.

Lige så splittet byrådet er omkring vindmølleprojektet, ligeså splittede har nogle af partierne været.

Som f.eks. Det Konservative Folkeparti, hvor den nyudnævnte 1. viceborgmester forventer at splittelsen i gruppen fortsætter.

- Det skal der være plads til. For mit vedkommende er det ikke det med Gundersted Kirke, som er afgørende. Der er i forvejen møller, som står tæt på. Det afgørende for mig er det lokale engagement. Vi har før set vindmølleprojekter, hvor der har været stor lokal modstand. Det er ikke for at sige, at hvis man råber højt, så skal man have sin vilje. Man skal også være ordentlig i sine argumenter og føre en ordentlig og saglig debat, og de fleste gange, oplever jeg, kan den saglighed mangle, siger Signe Nøhr (K).

Om ministerens mulighed for at omgøre indsigelsen fra Viborg Stift siger hun:

- Jeg kan umiddelbart tænke, om ministeren har kompetence til at vurdere det. Men det er jo et vurderingsspørgsmål, og hvad er udgangspunktet? Jeg synes, det er fint, at man passer på historiske bygninger, men vi skal måske have en diskussion om kirkens vetoret. Herude på landet har vi mange små landsbykirker, hvor det kan blive svært at få opsat vindmøller, hvis der kan gøres indsigelse indenfor flere kilometer, siger Signe Nøhr.

Parterne i sagen - modstandere og tilhængere - står længere fra hinanden end nogensinde før.

Venstre borgmesteren ønsker på sin side at få en afgørelse og komme videre med den grønne omstilling.

- Hvorfor skal en beslutning som den her ind på de bonede gulve, den kunne vi tage lokalt. Byrådet har også respekt for kirker og andre historiske bygninger. Vi har en målsætning om at have 70 pct. vedvarende energi i 2030, og jeg savner hjælp fra regeringen til at opnå det mål. Vi kan ikke vente på klimaminister Dan Jørgensens havvindmøller i 2035, siger Per Bach Laursen.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"