Museum i Aars arbejder på at få Aggersborg gjort til Verdens Kulturarv

Af Torsten Hansen, Tirsdag, 26/03/2019 08:13

Området i og omkring ringborgen radarscannes til et 3D kort

VESTHIMMERLAND: Vesthimmerlands Museum i Aars er medvirkende til, at der bliver taget avanceret udstyr i brug i kampen om at få vikingeborgen Aggersborg optaget som Verdens Kulturarv.

Seks specialister fra Ludwig Boltzmann Institut i Wien har, med hjælp af udstyr der koster langt over en million kroner, scannet området i og omkring Aggersborg. To køretøjer med avanceret radarudstyr har møjsommeligt gennemsøgt hver en meter indenfor og udenfor ringborgen.

- Vi laver et 3D kort over området, siger Dr. Roland Filzweiser, Ludwig Boltzmann Institut.

Kortet "tegnes" under jorden og bliver cirka to til tre meter dybt - afhængigt af jordbundsforholdene, som han i øvrigt vurderer til at være gode.

Håbet er at finde veje, huse og grave. Særligt infrastrukturen omkring ringborgen håber østrigerne og de danske arkæologer at få bedre viden om.

- Vi har to radarapparater. Det ene har en opløsning på 25 gange 10 centimeter, mens det andet, som vi bruger indenfor ringen, har en opløsning på otte gange otte centimeter. Med det kan vi se selv mindre stolper i jorden, forklarer Roland Filzweiser.

Alle målingerne samles i en computer, der skal omdanne radarmålingerne til et forståeligt 3D kort. Den proces tager lang tid, og først når kortet er klar begynder arkæologerne at "læse" kortet, for at se hvad jorden gemmer.

- Når billederne er færdige, vil vi kunne opdele jordbunden i stykker på 15 cm i dybde, så kan vi se lag for lag, siger Roland Filzweiser.

- Vi vil normalt kunne se mange strukturer, men vi kan aldrig være sikre på, at det er af arkæologisk interesse. Det lader vi arkæologerne om at vurdere, uddyber han.

De østrigske specialister der rejser rundt i verden med udstyret og blandt andet har undersøgt undergrunden omkring Stonehenge i England, var i Danmark i tre dage, dog var kun to af dem i Aggersborg alle tre dage. Arrangementet er kommet i stand med økonomisk hjælp fra Aarhus Universitet og Vesthimmerlands Kommune.

Arkæolog Bjarne Henning Nielsen, Vesthimmerlands Museum, glæder sig til at studere billederne, men han er klar over, at der kan gå tid inden han kan komme til at se billederne.

- Der går måske to måneder, inden vi får billederne at se. Derfra kan der igen gå lang tid, før vi kan offentliggøre nogle resultater, siger Bjarne Henning Nielsen.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"