Ny 'Tænketank' skal styrke de lokale virksomheder

Af Torsten Hansen, Søndag, 21/06/2020 08:00

Virksomhederne skal vejledes i, hvordan de udnytter data bedst

VESTHIMMERLAND: Vesthimmerlands Kommune og Jammerbugt Kommune ansøgte for noget tid siden Erhvervsstyrelsen i forbindelse med kommunernes projekt ”Strategisk fokus på digital transformation”.

Styrelsen bedte om at få et konkret projekt, hvilket nu fører til, at Jammerbugt og Vesthimmerlands kommuner har indgået et nyt samarbejde, som sætter fokus på, hvordan lokalområdets virksomheder modnes digitalt og bliver i stand til at udnytte ny teknologi og data. Det skal på sigt skabe vækst, udvikling og øget beskæftigelse. Erhvervsstyrelsen stiller 2,5 mio. kroner til rådighed for projektet.

- I første omgang nedsættes en tænketank, bestående af lokale erhvervsfolk og to borgmestre. Tænketanken skal formulere en række spørgsmål omkring udnyttelse af digitaliseringen. Dernæst skal der nedsættes arbejdsgrupper, der skal fordybe sig i spørgsmålene og sætte test i gang. I næste led spørges virksomheder, om de kunne tænke sig at deltage, forklarer erhvervschef Dan Skovgaard, Erhverv Væksthimmerland. Han er selv med i tænketanken.

Digitale data

Hovedtanken som tænketanken skal beskæftige sig med er udnyttelsen af digitale data.

Data kan bruges i mange forskellige sammenhænge. I dag kan der ofte ligge en langt større fortjeneste i at udnytte data fra eksempelvis en maskine, end i at sælge selve maskinen. Data kan være med til, at virksomheden bag maskinen hele tiden kan sørge for, at den er i drift. Det kræver ”bare”, at man ved, hvordan man skal udnytte data på den mest optimale måde, og her kommer Tænketanken på banen.

Holdet bag Tænketanken, som består af engagerede og kvalificerede personer fra forskellige områder af erhvervslivet, skal i løbet af de næste 18 måneder mødes og komme med idéer og forslag til, hvordan de modner områdets virksomheder og organisationer digitalt. Der arbejdes hele tiden med tanken om at turde tænke stort, småt, nyt og kreativt.

- Målet med projektet er klart. Vi skal være i stand til at hjælpe vores lokale virksomheder og organisationer med at få øjnene op for det potentiale, som ny teknologi har. Vi skal guide dem i at udnytte de data, som mange af dem i forvejen indsamler, men som i dag ikke udnyttes optimalt. Der er et kæmpe potentiale i data, og på sigt kan vi bruge data til at udvikle, skabe vækst og beskæftigelse. Det er fantastisk, at vi, som to mindre kommuner, kan være med til at gå forrest med flaget, og vi håber på, at det kan være en øjenåbner for virksomheder og selvfølgelig, at vi kan være med til at inspirere andre kommuner til at kaste sig ud i lignende projekter, siger de to borgmestre, Mogens Gade, Jammerbugt Kommune, og Per Bach Laursen, Vesthimmerlands Kommune.

Næste 18 måneder

Den nærmere plan er at dykke ned i, hvordan man strategisk kan understøtte den digitale udvikling hos de lokale virksomheder og på den baggrund udarbejde helt konkrete værktøjer, som kan hjælpe erhvervslivet med at turde tage skridtet videre. Flere af områdets virksomheder involveres allerede nu i en række aktiviteter, som forhåbentlig kan give værdifuld feedback og gøre dem parate til at kaste sig ud i nye tankegange og forretningsmodeller. Erhvervskontorerne skal på sigt være dem, som skal guide de lokale virksomheder, så de føler sig klædt på til at arbejde med data og innovation. Det er vigtigt, at virksomhederne kan få hjælp og sparring lokalt.

- Vores opgave er at hjælpe alle virksomheder. Derfor bliver den viden der opnås med projektet til rådighed for alle de lokale virksomheder i alle brancher. Men det er jo også sådan, at vi bliver ikke eksperter. Vi skal pege på, hvor ekspertisen findes. Vi er generalister, siger Dan Skovgaard.

Tænketankens arbejde faciliteres af Fonden Autonomous, som er eksperter inden for netop projektdesign indenfor digital modenhed.

Flere virksomheder er allerede hoppet med på vognen.

Scandi Byg A/S, Panpac Engineering A/S, Feriecenter Slettestrand og Thyrrestrup er nogle af de lokale virksomheder, som er med i Tænketanken. De håber på, at kunne bruge ny teknologi på en måde, som kan styrke deres virksomhed.

Virksomheden Thyrrestrup i Aars er allerede i fuld gang med at udnytte dataopsamling i deres maskiner.

- Vi laver allerede overvågning på højt plan, hvor vi intensivt opsamler maskindata. Opsamlingen af data bliver bl.a. brugt til at oplære operatøren af maskinen til at blive en bedre og mere økonomisk bruger, til planlægning af serviceintervaller, for at undgå havari af maskiner, for at reducere miljøbelastningen og for at gøre maskinerne mere intelligente, så de på sigt kan afløse monotomt og opslidende manuelt arbejde. Jeg håber, at det, som vi skubber i gang her i Nordjylland, kan styrke både vores virksomheds og hele Danmarks konkurrenceevne på sigt, forklarer Annette Thyrrestrup, Thyrrestrup.

Tænketankens medlemmer:

Henrik Marcher, Dansk Industri, Marie Bjerre, Folketingsmedlem Venstre, Per Bach Laursen, borgmester, Vesthimmerlands Kommune, Mogens Gade, borgmester, Jammerbugt Kommune, Finn Mathiasen, formand, Jutlander Bank, Peter Sperling, Innovationsfonden, Anette Thyrrestrup, Thyrrestrup, Thomas Raunsbæk, Scandi Byg A/S, Morten Nysted, Panpac Engineering A/S, Kristian Skjødt, Feriecenter Slettestrand, Dan Skovgaard, Erhverv Væksthimmerland, og Line Thellufsen, Vækst Jammerbugt.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"