Nye særudstillinger på museerne i Aars

Af Redaktionen, Onsdag, 15/05/2024 08:24

Viser “Kongens borg” og illustrationer fra Danmarkskrønike

AARS: På Vesthimmerlands Museum i Aars arbejdes der på højtryk for at blive klar til åbningen af særudstillingen ”Kongens borg – først og størst”, som inviterer på en rejse mere end 1000 år tilbage i tiden til det magtfulde og velstående Limfjordsland. Særudstillingen er den ene af to som åbner fredag, 31. maj. Den anden er med Esben Hanefelt Kristensens illustrationer til Saxos Danmarkskrønike på Himmerlands Kunstmuseum.
Aggersborg er et majestætisk symbol på vikingekongen Harald Blåtands evne til at samle og sikre riget i 900-tallets Danmark, og i udstillingen kan besøgende blive meget klogere på kongens første og mest imponerende ringborg. 
Under overskrifter som ”blod, sved og tårer”, ”Game of Thrones” og ”Fra Valhalla til himmelsk evighed” udfoldes historien om vikingetidens største anlægsprojekt, og tidsperioden med trosskifte og borgerkrig. 
En model af borgen på to gange to meter er fremstillet til formålet, og vil sammen med et af de mest enestående og værdifulde fund fra dansk vikingetid, nemlig Søndersøsværdet, tillige med andre genstandsfund fra Vesthimmerland være omdrejningspunktet for selve udstillingen. 
- Vi er i fuld gang med at udvikle nye formidlingstiltag på selve Aggersborg. Det er tiltag som skal løfte fortællingen på stedet. Det er en proces, som tager tid og koster penge, så derfor er det også vigtigt at kunne give vores gæster en uddybende fortælling om Vesthimmerland i vikingetiden her på museet, siger udviklingschef Maria Clement Hagstrup, Vesthimmerlands Museum.
Som et smukt supplement til fortællingen om borgen åbner Himmerlands Kunstmuseum ved samme lejlighed en udstilling med Esben Hanefelt Kristensens illustrationer til Saxos Danmarkskrønike. Man er aldrig i tvivl, når man ser Esben Hanefelt Kristensens malerier. De er helt unikke. Hanefelt bevæger sig frit rundt i historien, i bibelen i eventyrene og i den nordiske mytologi, og hans malerier er en guldgrube af detaljer med et univers, der appellerer til fantasien hos både børn og voksne. Ud over illustrationerne til Saxos Danmarkskrønike udstilles tre helt nye malerier med følgende motiver: Den gamle Asatro - Odin kommer ridende på Sleipner, Aggersborg og omgivelser samt Harald kristner danskerne - kongen bliver døbt. Malerier som Himmerlands Kunstmuseum håber på at kunne rejse fondsmidler til efterfølgende at erhverve. 
Der bliver fælles åbningsreception fredag, 31. maj. Udstillingen om Aggersborg kan opleves til og med 16. marts 2025, mens man skal være hurtigere for at nyde Esben Hanefelts malerier, der er udlånt af Aalborg Kommune til og med oktober 2024.  
Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"