Offentligheden fik et sjældent indblik i maskinrummet

Af Torsten Hansen, Torsdag, 05/03/2020 11:52

Kultur- og Fritidsudvalget trodsede Styrelsesloven og åbnede deres møde

AARS: Udvalgsmøder på kommunalt plan er altid lukkede møder. Ud over beslutningerne, så må der ikke refereres fra møderne. Men Kultur- og Fritidsudvalget valgte onsdag at træde uden for Styrelseslovens regler og holde et åbent møde. Anledningen var, at det foregik i Kulturugen, og udvalget ville derfor gerne prøve at være åbne og vise, hvordan tingene foregår på møderne.

Mødet var derfor flyttet til byrådssalen, hvor der er plads til tilhørere.

Men det var ikke et af de arrangementer i Kulturugen der trak flest tilhørere. 10 til 12 personer benyttede chancen, for at lytte med til det som normalt er hemmeligt. De fleste af tilhørerne havde tilknytning til kommunen, så ud over to journalister var der under en håndfuld "ægte" tilhørere.

Åbnede sig

Til at begynde med virkede udvalgsmedlemmerne og de to kommunale chefer, der deltog, en smule påvirkede af, at der var tilhørere med til mødet. Men efterhånden som mødet skred frem, "glemte" de fleste, at situationen ikke var som den plejede.

Det stod hurtigt klart for tilhørerne, at et udvalgsmøde er meget anderledes end et byrådsmøde. Har man været til sidstnævnte, kan det somme tider godt virke, som om politikerne går let hen over tingene. Men på udvalgsmødet blev der ikke taget let på noget.

Hvert punkt blev grundigt drøftet, og alle blev hørt. Gang på gang bevægede politikerne sig langt ned i detaljerne. Der blev for eksempel både talt økonomi, rumindretning og konsekvenser af beslutninger, når det handlede om renovering af Knabergården.

Syv punkter

Et par gange i løbet af mødet blev punkterne gennemgået på storskærm af hensyn til tilhørerne. Det var der, hvor dagens møde synligt skilte sig ud fra et normalt udvalgsmøde.

Dagens syv punkter tog cirka tre timer at komme igennem. Et af de punkter der blev diskuteret grundigt handlede om at have en kulturpolitik. Her oplevede man, hvor svært politikerne selv har det med at adskille kulturpolitik og det at lave en handlingsplan for kulturen.

- Vi kan holde os til en politik og vente med en handlingsplan, sagde Jens Lauritzen (V).

Det førte til en længere snak om, hvad der skal blive fokuspunkterne i kommunens kulturpolitik.

- Jeg mener, det er for tamt, det vi har stående her. Der er lagt bred vægt på underholdning. Men jeg savner kulturel dannelse, understregede Niels Heebøll (SF).

Der blev ikke truffet nogen endelig beslutning om kulturpolitikken. På det punkt måtte de to kommunale chefer, direktør for sundheds- og kulturforvaltningen Anne Krøjer og kultur- og fritidschef Anne Marie Holm tilbage i forvaltningen og arbejde videre. Tilsvarende skete omkring Knabergården og Aars Svømmecenter.

Både politikerne og tilhørerne virkede tilfredse med åbenheden omkring mødet, men det er nok ikke noget, man skal forvente vil ske så ofte.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"